İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımıyla Yüzleşme Teklifine Yanıt: Şuurumuza Aykırı

HDP vekili Garo Paylan’ın “1915 ve devamında olanların Ermeni Soykırımı olarak tanınması ve geçmişle yüzleşilmesi için verdiği kanun teklifi “milli şuurumuza aykırı” denilerek reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Garo Paylan’ın “1915 ve devamında olanların Ermeni Soykırımı olarak tanınması, faillerin isimlerinin kamusal alandan kaldırılması ve mağdurların ailelerine Türkiye vatandaşlığı verilmesi” için TBMM’ye verdiği kanun teklifi TBMM Başkanlığınca reddedildi.

“Önerge kaba ve yaralayıcı”

Agos’un haberine göre TBMM Başkanı İsmail Kahraman imzalı red yazısında Paylan’ın önergesi ‘kaba ve yaralayıcı söz’ olarak nitelendirildi ve Paylan’ın beyanları ‘kendi ülkenize hakaret’, “milli şuur ve tarihimize aykırı” olarak tanımlandı. Kahraman’ın yanıt yazısı şöyle:

“Ermeni Soykırımı’nın Tanınması, Soykırım Faillerinin İsimlerinin Kamusal Alandan Kaldırılması ve Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’niz Başkanlığımızca incelenmiştir.

“Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü’nün 67’nci maddesine Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı hâlinde söz konusu yazı ve önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesi öngörülmüştür.

“Kanun Teklifinizin adı, metni, genel gerekçesi ve madde gerekçelerinde yer alan ifadeler; Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milletinin tarihi ve ortak geçmişini suçlayan, Türk Milletini soykırım suçu işlemekle itham eden nitelikte görülerek İçtüzük’ün 67’nci maddesi çerçevesinde yaralayıcı söz olarak değerlendirilmiştir.

“Böylesine kabul edilemez beyanlarınızın…”

“Bunun yanında bahis konusu ettiğiniz kendi ülkenize hakaret mahiyetindeki böylesine kabul edilemez beyanlarınızın; genel hükümlere, millî şuur ve tarihimize aykırı olduğunu hatırlatarak Kanun Teklifiniz, gereken düzeltmelerin yapılması için tarafınıza geri verilmiştir.
Bilgilerinizi rica ederim.”

“Gecikmiş adalet” talep edilmişti

Paylan 20 Nisan 2018 tarihinde TBMM’ye verdiği kanun teklifinde 1915 ve devamında olanların Ermeni Soykırımı olarak tanınması, faillerin isimlerinin kamusal alandan kaldırılması ve mağdurların ailelerine Türkiye vatandaşlığı verilmesini önermişti.

Paylan önergenin sonuç bölümünde şunları söylemişti:
“Bu topraklarda yaşanan acıların adının konması ve Soykırım’ın öncelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından tanınması, ülkemizin geçmişle yüzleşmek adına atacağı çok önemli bir adım olacak, Ermeni Soykırımı’nın mağdurları gecikmiş adalete kavuşacaktır”. (PT)

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın