İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kanada’nın ‘Struma’sı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 1939’da Almanya’dan kaçan Yahudileri taşıyan MS St. Louis’in yolcularının Kanada’ya girmesine izin verilmediği için Kanada Devleti’nin resmi bir özür yayınlayacağını belirtti.

Salı günü Yaşam Yürüyüşünün 30. yıldönümü vesilesi ile verilen bir hayır yemeğinde konuşan Trudeau, şunları belirtti: “1939’da, 907 Alman Yahudi’sinin Kanada’ya girmesine izin vermeyerek sadece gemidekilere ihanet etmedik, aynı zamanda  onlardan sonra gelecek nesillere ve hiç kurulmamış cemaatlere de ihanet etmiş olduk.

Avam Kamarasında dile getirilecek resmi bir özür belki tarihimizin bu utanç dolu zamanının yeniden yazmayacak, kaybedilenleri geri getirmeyecek, hayatları altüst olmuş insanları düzeltmeyecek, ancak bu acı gerçeği ve hatayı kabul etmek insanlığa olan borcumuzdur.

Bu acı gerçekten öğrendiklerimiz sayesinde günümüzde var olan antisemitizm ile daha kararlı mücadele edebiliriz. O zaman ‘Bir Daha Asla’ ifadesine de gerçek anlamını kazandırmış oluruz.”  1939’da Kanada ve Küba’ya gemilerle sığınmak isteyen yüzlerce Yahudi geri çevrilerek Almanya’ya dönmek zorunda kaldı.

Tarih sığınmacıların dörtte birinin Holokost’ta öldüğünü yazıyor.


http://www.salom.com.tr//haber-106814-kanadanin_strumasi.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın