İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna’da mezhepler arası savaş mı başlatacak?”

Ortodoks Hristiyan Kilisesi haber sitesinde yer verilen bir yazıya göre, Fener Rum Patrikhanesi’nin 22 Nisan’da yayınlanan tebliğinden hareketle aynen yukarıdaki başlık altında bazı iddialar ortaya atıldı… İngilizce yazının tercümesi şöyle:

“Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve üst düzey yetkilileri, Fener Patriği Bartholomeos’un Ukrayna’da bağımsız bir kilise kurmasına hazır olduğunu iddia ediyor.

Ortodoks Dünya tarafından tanınmayan Otosefal Ukrayna Ortodoks Kilisesi ve Kiev Patrikhanesi’ne bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi (UOK KP), yeni örgütün temelinde olacak.

22 Nisan‘da yayınlanan tebliğinde Fener Rum Patrikhanesi, böyle intikamı reddetmiyor. “Sen Sinod Meclisi”, Cumhurbaşkanı, Ukrayna Parlamentosu ve sözü geçen Kiliselerin başvurularını gözden geçirmeye zaten başlamış.

Üst düzey Ukraynalı yetkililer ve uzmanlara göre bu işleme devletin katılması, Fener Rum Patriği Bartholomeos’un şahsi talebidir; yeni Ukrayna Ortodoks Kilisesi de “devlet” bir kilisesi olmayacak ve başka din örgütleri gibi çalışacak.

Kiev, tüm Ortodoks Dünya’nın tanınan yeni Kilisenin kurulmasının ülkedeki mezhepler arasında çatışmalara bir son vereceğini iddia ediyor.

Ancak bugüne kadar mezhep eşitliği prensibine bağlı kalmaya isteğini göstermeyen veya sadece istemeyen Ukraynalı memurlar, üç Kiliseden biri olan UOK KP’ye destek verir. Moskova Patrikhanesine bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi (UOK MP) ise daima hedeflenir.

Örneğin Bar (Vinnitsa Oblastı) ve Lokhvytsia (Poltava Oblastı) kentlerinde radikal milliyetçi Sağ Sektör grubunun baskısı altında bulunan yerel milletvekililer, kilise binası kurulması için Moskova Patrikhanesine bağlı UOK’nin arsa talebini reddedip bu arsayı Kiev Patrikhanesine verdi.

Milliyetçi örgütlerin mezhepler arası arsa tartışmalarına müdahalesi, Kiev’in mezhep eşitliğini sağlayamamasını gösteriyor.

2018 yılının yalnızca dört ayında Kiev şunu dikkate almadı:

– Üç UOK MP kilisesinin kasten yangın çıkarma olayı;

– Aşırı milliyetçi Azov Taburu, Aidar Tuburu ve UOK KP taraftarlarının Ptycha (Rivne Oblastı) köyündeki UOK MP kilisesinin ele geçirilmesi;

– Odessa Oblastı’ndaki UOK MP manastırı kapısının hürmetsizliği;

– Kiev’de UOK MP haçının düşürülmesi. 

Tüm olaylarda polisin eylemsizliği, kanun dışı olarak nitelendi. Kutsal mekânların hürmetsizliğine soruşturmalar, insan hakları örgütlerinin şikâyetlere kadar mahkûm kararlarıyla başlatılmadı.

Bu politika sürdürülürken görünmüyor ki Moskova Patrikhanesine bağlı Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne alternatifin kurulması, Ukrayna’da mezhep ayırımını engelleyecek.

Dahası UOK KP rahiplik ve piskoposluğun kişisel ve kurumsal çıkarlarına kanun dışı eylemlere ilgisizliği, Fener Rum Patriği I. Bartholomeos öncülüğünde dini servisine tamamen aykırıdır.”

.

Ukrayna’da Ortodoks sorunlar hakkındaki bu yazı şu sitede yayınlandı:http://theorthodoxchurch.info/blog/news/to-whom-does-the-ecumenical-patriarch-wants-to-bestow-autocephaly/

Linkler yazarının blugundan alıntıdır: (https://tamarlomidze.wordpress.com/2018/05/03/will-ecumenical-patriarch-encourage-sectarian-war-in-ukraine/).

Çeviren: Ayla Demirli

.

dikGAZETE.com

Fotoğraf: Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile İstanbul’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’un 9 Nisan’daki buluşmasından.


http://www.dikgazete.com/ozel-haber/fener-rum-patrikhanesi-ukrayna-da-mezhepler-arasi-savas-h348105.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın