İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Başbakanı seçilen Paşinyan: Seçim usulsüzlüklerine son vereceğim

Ermenistan’da sokak protestolarına liderlik eden Nikol Paşinyan, parlamento tarafından başbakan seçildi.

Nikol Paşinyan göreve seçilmesi sonrası yaptığı konuşmada, yolsuzluklara ve seçim usulsüzlüklerine son vereceğini söyledi.

Paşinyan, “Herkes yasanın önünde eşittir. Artık Ermenistan’da bazı insanlar ayrıcalıklı olmayacak. Nokta” dedi.

105 sandalyeli parlamentoda 59 milletvekili Paşinyan’ın başbakanlığına destek verdi. Parlamento geçen hafta ise Paşinyan’ı başbakan seçmemişti.

Parlamentodaki oylamanın ardından Paşinyan’ın destekçileri meydanlarda kutlama yaparken, System of a Down müzik grubunun vokali, Amerikalı Ermeni rock yıldızı Serj Tankian da destekçiler arasında yerini aldı.

101216073_046620966-1-1
AFP Serj Tankian, göstericilerin öfkelerini pozitif bir harekete dönüştürdüğünü söyledi

Paşinyan başbakan seçilmesininden önce yaptığı konuşmada, “Ermenistan bu nefret sayfasını çevirmeli” demiş, ulusal birlik mesajları vermişti.

1999’dan beri iktidarda bulunan Cumhuriyetçi Parti’nin parlamentodada 58 vekili bulunuyor.

Rusya’nın askeri üssünün bulunduğu Ermenistan’ın yeni başbakanı olan Paşinyan, Rusya ile ilişkileri bozmayacağını söylemişti.

Eski bir gazeteci olan Paşinyan’ın liderliğindeki liberal Çıkış İttifakı’nın sandalye sayısı ise 9. Ancak Paşinyan kitlesel sokak gösterileriyle parlamento dışında güce sahip.

101218385_gettyimages-955885258
Getty Images Paşinyan destekçileri oylamanın sonucunu meydanlarda kutladı

Erken seçim sözü vermişti

Ermenistan’ın geçici başbakanı Karen Karapetyan geçen hafta yazılı açıklamasında muhaliflere seslenmiş ve onlara ülkedeki siyasi krizin sona ermesi için görüşmelere katılmaları çağrısında bulunmuştu.

Nikol Paşinyan ise başbakan olmaması halinde ülkede “siyasi bir tsunami” çıkacağını söylemiş, seçilmesi halinde ise erken seçim kararı alacağını açıklamıştı.

Ülkedeki siyasi kriz, eski devlet başkanı Serj Sarkisyan’ın başbakan olmasıyla başlamıştı.

Başkanlık sistemi bulunan Ermenistan’ı 10 yıl boyunca devlet başkanı olarak yöneten Sarkisyan’ın son döneminde ülke parlamenter sisteme geçmişti.

Bu süreçte başbakan olmayacağını söyleyen Sarkisyan’ın cumhurbaşkanlığının bitmesinin ardından parlamentoda başbakan olarak seçilmesi, büyük protestolara yol açmıştı.


https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44040320

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın