İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni siyasilerden Ankara’ya çağrı: Seçime izin verin

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili seçimlerine siyasi müdahale iddiaları Türkiye’deki Ermeni toplumu ve Ermenistan’daki siyasiler tarafından kaygıyla izleniyor. İstanbul Valiliği’nin bu yıl başında iptal ettiği Patrik Vekilliği seçiminin Ankara’nın siyasi baskısı olduğu iddiaları dile getiriliyor.

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili seçimlerine siyasi müdahale iddiaları Türkiye’deki Ermeni toplumu ve Ermenistan’daki siyasiler tarafından tartışılıyor. İstanbul Valiliği’nin bu yıl başında iptal ettiği Patrik Vekilliği seçiminde Ankara’nın siyasi baskısı olduğu iddiaları dile getiriliyor. Türkiye’yi geçen hafta ziyaret eden iki Ermeni eski milletvekilinin de gündeminde Genel Vekilliği sürdürmesine ilişkin rahatsızlığın dile getirildiği Aram Ateşyan’ın durumu ve vekillik seçimi vardı. Uluslararası Ermenistan Parlamenterler Birliği (UEPB) Başkanı Vardar Petrosyan ve Dönüş Vakfı Başkanı, UEPB koordinatörü Akhoyan Aragats ile Patrikhane kurumuna yönelik baskı iddialarını ve Ermenistan’daki son siyasi krizikonuştuk.

Ateşyan’a tepki

Erivan’la Ankara arasındaki diplomatik ilişkilerin kesildiği bir döneme denk gelen ziyaret hakkında konuşan Vardar Petrosyan, temas eksikliğinin sivil toplum tarafından giderilmesi gerektiğini düşünüyor. Petrosyan’a göre, Ermeni kilisesi de ülkeler arasında bir köprü vazifesi görüyor. Kars ve Muş kökenli Petrosyan ilk kez geldiği Türkiye’de kendisini evinde hissettiğini söylüyor. Akhoyan Aragats ise ziyaretlerinde patrikhane seçimlerinde yaşanan sorunların ciddi bir etkisi olduğunu vurguluyor. Ziyaretlerinin ve temaslarının Türkiye’nin içişlerine müdahale olarak algılanmaması isteğini vurgulayan Aragats, aksine, Aram Ateşyan’ı Türkiye’deki Ermeni toplumunun içişlerine Ankara’yı karıştırmakla ve vekillik seçimini engellemekle eleştiriyor.

Ateşyan’ın Ermenistan’da da bu kez tersten, kendisinin ve Ermeni toplumunun baskı altında olduğu yönünde demeçler verdiğini ileri sürüyor. Ermeni parlamenterler, Türkiye’de hükümet temsilcileri ve milletvekilleri ile görüşerek, iptal edilen Patrikhane seçimlerinin yapılmasını isteyeceklerini söylediler. “Ermenistan’da dahi Ateşyan’ın Türkiye’de baskı altında olduğu tezini dile getirmesine izin vermedik” şeklinde konuşan siyasiler, Ermeni diasporasına Türk hükümetinin yaşananlarla bir ilgisinin bulunmadığını anlattıklarını söylüyorlar, Ateşyan’ın seçimlere Ankara’yı karıştırmaya hakkı olmadığını savunuyorlar. Aragats’a göre “Ateşyan meselesi Ermeni diasporası için kapandı ve onun elinde tutmaya çalıştığı konumun ne Türk hükümetine ne de Ermenistan’a bir faydası var.”

Ne olmuştu?

Başpiskopos Mesrop Mutafyan’ın sağlık sorunları nedeniyle 2010 yılında Başpiskopos Aram Ateşyan hükümet tarafından Patrik Genel Vekili olarak atandı. Ermeni toplumunun talebiyle 2016 yılının Ekim ayında Genel Vekillik seçim kararı alındı. 2017’nin Mart ayında ise Karekin Bekçiyan, Ermeni toplumu tarafından Patrikhane’yi seçime götürecek Patrik Kaymakamı olarak seçildi. Seçim süreci başlamasına rağmen Aram Ateşyan göreve devam etti, İstanbul Valiliği de seçimin düzenlenmesine ilişkin taleplere yanıt vermedi. Valilik, Karekin Bekçiyan’ın Patrik Kaymakamı seçilmesine dair işlemleri geçeriz saydı ve bu yıl başında ise Patrik seçimini iptal etti.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/966392/Ermeni_siyasilerden_Ankara_ya_cagri__Secime_izin_verin.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın