İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sarkisyan Paşinyan buluşması sonuçsuz, Paşinyan tutuklandı

Ermenistan’da Başbakan Sarkisyan protestocuların lideri Paşinyan ile görüştü. Sarkisyan istifa talebi üzerine görüşmeyi terketti. Görüşmenin ardından Paşinyan önce gözaltına alındı sonra da tutuklandı

Ermenistan’da eski Cumhurbaşkanı  Serj Sarkisyan’ın ülkeyi bu kez  Başbakan olarak yönetecek olmasına yönelik protestolar artarak sürerken 22 Nisan Pazar sabahı kritik bir buluşma gerçekleşti. Başbakan Sarkisyan protestocuların lideri konumundaki muhalif Yelq hareketi milletvekillerinden Nikol Paşinyan ile medyanın önünde buluştu. Buluşma kısa sürdü, Paşinyan’ın “pazarlığa gelmedim istifanızı istiyoruz” demesi üzerine Sarkisyan görüşmeyi terketti.

Sarkisyan görüşmenin başında “Diyaloğa yönelik çağrılarıma mukabelede bulunduğunuz için sevinçliyim, her ne kadar onlarca basın mensupları huzurunda ne kadar müzakere edebileceğimizi tasavvur edemiyorum olsam da.” dedi.

Paşinyan yanıt olarak  “Yanlış anlama olduğunu sanıyorum, (Cumhurbaşkanı) Sarkisyan’la konuştuğumda net bir şekilde söz konusu olanın diyalog değil, aksine bizim önerdiğimiz gündeme ilişkin olduğunu kaydettim. Ben buraya sizin istifa koşullarınızı ve iktidarı sarsıntısız teslim koşullarını görüşmeye geldim, öyle ki size diyalog terimini kullanmama çağrısında bulunuyorum.ʺ dedi.

Bu sözler üzerine Serj Sarkisyan bunun müzakere, diyalog olmadığını, direk ültimatom, devlete, meşru iktidara şantaj olduğunu kaydetti ve şunları söyledi: ʺSiz sorumluluk derecesinin bilincinde değilsiniz, siz 1 Mart’tan ders almamışsınız, ve eğer bu tonda konuşacaksanız, bana bir kez daha meşru platforma gelmenizi tavsiye etmek kalmaktadır. Aksi takdirde tüm sorumluluk sizin üzerinizdedir, seçiminizi yapınʺ

Paşinyan yanıt olarak şunları söyledi: ʺSayın Sarkisyan, net olma arzusundayım. Kimse bizimle tehdit tonuyla konuşmaya cesaret edemedi ve ben sizin ülkedeki durumu tasavvur edemediğinizi söylüyorum. Ermenistan’daki durum 10-15 gün önceki gibi değil, Ermenistan’da durum değişti,  Ermenistan’da iktidar halkın elindedir.ʺ

Buna karşılık Sarkisyan şu sözleri söyledi ʺ%7-8 oy almış grup halk adına konuşma hakkına sahip değildir ve artık bu konuşmayı sürdürme arzusunda değilim. Eğer siz devletin meşru talebini kabul etmiyorsanız, görüşmek üzere. Sayın gazeteciler, artık siz sonuç çıkarınʺ.

Bu sözlerin ardından Sarkisyan görüşmeyi terketti. Görüşmenin ardından Nikol Paşinyan meydanda olduğu sırada gözaltına alındı. Polis ayrıca Paşinyan ile birlikte hareket eden isimlerden Sasun Mikaelyan ve Ararat Mirzoyan’ı da gözaltına aldı.

Ermenistan polisi yaptığı açıklamada Paşinyan’ın sadece alandan götürüldüğünü söyledi, ancak Ermenistan haber siteleri Paşinyan ile Mirzoyan’ın Şengavit Polis Merkezi’nde tutulduğunu yazıyor.

Ermenistan Başsavcılığı ise gözaltılar sonrası yaptığı açıklama Paşinyan, Mirzsoyan ve Mikayelyan’ın tutuklandığını duyurdu.


http://www.agos.com.tr/tr/yazi/20525/sarkisyan-pasinyan-bulusmasi-sonucsuz-pasinyan-tutuklandi

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın