İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’li Selina Doğan’dan AB Raporu Değerlendirilmesi

“PATRİK SEÇİMİNİN YER ALMAMASI DİKKAT ÇEKİCİ”

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili ve Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Üyesi Selina Doğan, AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye Raporu’nun azınlıklara ilişkin bölümlerinde patrik seçiminin yer almamasının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu tarafından 17 Nisan’da açıklanan raporda Türkiye’deki azınlıkların ve farklı inanç gruplarının durumları da yer aldı. Somut olaylar üzerinden bu grupların durumlarına ilişkin tespitler yer alırken Ermeni patriklik seçiminde yaşanan kriz ve azınlık vakıflarının seçimlerinin yapılamıyor olması dikkat çekti.

OHAL DEVAM EDERKEN İLİŞKİLER İLERLEMEZ

Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğan, yaptığı açıklamada raporun OHAL’in 7’inci defa Mecliste uzatılmasının öncesinde yayınlandığına dikkat çekerek “OHAL devam ettiği süre Türkiye-AB ilişkilerinde bir ilerleme bekleyemeyiz” dedi.

Raporda, 24 başlıkta AB müktesebatında ciddi anlamda geriye dönüş tespit edildiğine dikkat çeken Doğan, “Bu raporla birlikle bir kez daha bu hükümetle Türkiye-AB ilişkilerinde bir ilerleme sağlanamayacağı ortaya çıkmış olsa da bizler ilişkilerin askıya alınmamasını istiyoruz” diye konuştu.

“OLUMLU AMA EKSİK”

Doğan, azınlıklar ve farklı inanç gruplarına ilişkin olarak raporda yer alan tespitlerin olumlu ama eksik olduğuna dikkat çekti. Doğan şöyle konuştu:

“Raporda birçok somut olay üzerinden azınlıkların durumu gözler önüne serilmesine karşın Ermeni Patrikhanesinde yaşanan seçim krizi ve azınlık vakıflarının seçim yapamamasına ilişkin durum raporda yer almıyor. Bizler bu iki durumu hemen her görüşmemizde AB yetkililerine aktarmıştık. Bu iki sorunun da Avrupa mevzuatıyla uyum içinde arzu edilen şekilde çözülememiş olmasının raporda yer almaması dikkat çekicidir.”

RAPORDA NELER YER ALIYOR

Doğan’ın aktardığına göre raporda “Din ve İbadet Özgürlüğü” başlığı adı altında azınlıkların ve farklı inanç gruplarının durumları yer aldı.

Din ve ibadet özgürlüğünün genel anlamda karşılandığı belirtilen raporda Bulgar ve Rum Ortodoks kiliselerinin restore edilerek yeniden açılması olumlu gelişmeler olarak kaydedilirken Ayasofya’da dini kutlamaların yapılmasının tepki çektiği belirtildi.

Heybeliada Ruhban okulunun halen açılmamış olması, Hıristiyanların din adamı yetiştirme ve ibadethane açma gibi olanaklarının olmaması da raporda yer aldı.

Azınlıklara yönelik nefret söyleminin ciddi bir problem olarak durduğu belirtilen raporda bir sivil toplum kuruluşu tarafından medyada yer alan nefret söylemine ait rapor düzenlendiği kaydedildi ve “Antisemitik söylem medyada ve kamu görevlileri tarafından kullanılmaya devam etti” ifadesi yer aldı.

Azınlık okullarına yapılan devlet yardımının düşürülmesi raporun tespitleri arasında yer aldı. Raporda, AB raporunda, okul kitaplarında yer alan ayrımcı söylemlerin arınması için kitapların revize edilmesi de belirtildi.

AB raporunda Sanasaryan Han’ın durumu da yer aldı. Daha önce devlet tarafından el konulan Sanasaryan Han’ın Şubat 2018’de Yargıtay tarafından onanan kararla Ermeni Patrikhanesi’ne iade edildiği kaydedilen raporda “Böylece ilk defa hukuki olarak Ermeni Patrikhanesi’nin tüzel kişiliği tanınmış oldu” denildi.

Raporda ayrıca Alevilerin cemevlerine ve zorunlu din derslerine ilişkin yaşadıkları sıkıntılara de değinildi. Türkiye’nin cemevlerine ilişkin Avrupa Konseyine sunduğu eylem planını yaşama geçirmediği belirtiler raporda zorunlu din derslerine ilişkin olarak ise Avrupa standartlarıyla uyumlu bir yasal mevzuatın yaşama geçirilmemiş olması vurgulandı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın