İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AGİT raporu: Aliyev’in kazandığı ‘boykotlu seçim’deki oyların yarıdan fazlası geçersiz

Avrupa ülkelerinde demokratik işleyişi izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), İlham Aliyev’in zaferiyle sonuçlanan Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ciddi usulsüzlükler olduğunu açıkladı.

İlham Aliyev dördüncü kez Azerbaycan cumhurbaşkanlığına ‘seçilmişti.’ Aliyev’in otoriter yönetimini protesto amaçıyla önde gelen muhalefet partileri seçimi boykot etmişti. Bu ortamda yapılan seçimde ilk sonuçlara göre oyların yüzde 86.09’u Aliyev’e gitti. Seçime katılım oranı ise yüzde 74.51 olarak açıklandı.

Birleşik Azerbaycan Halk Cephesi Partisi’nin adayı Kudret Hasanguliyev’in oyların yüzde 3.4’ünü alarak ikinci, bağımsız aday Zahid Oruç ise yüzde 3.07 oyla üçüncü oldu.

BBC Türkçe’nin haberine göre, AGİT, seçimle ilgili raporunda, sandıkların önceden dolu olduğu ve seçimin birçok kuralının gözardı edildiğine ilişkin gözlemleri aktardı ve bu yüzden gözlemcilerinin oyların yarıdan fazlasını geçersiz bulduğunu bildirdi.
Örgüt, seçimlerin, hiçbir gerçek rekabet ve yarış olmaksızın, ‘sınırlandırılmış bir siyasi iklimde ve temel hak ve hürriyetleri ihlal eden yasal düzenlemeler’ altında yapıldığı sonucuna vardı.

2009 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle Aliyev’e, sınırsız sayıda cumhurbaşkanlığı seçimine katılma hakkı tanınmış, 2016 yılındaki değişiklikle ise cumhurbaşkanlığı süresi beş yıldan yedi yıla çıkarılmıştı.


http://www.diken.com.tr/agit-raporu-aliyevin-kazandigi-boykotlu-secimdeki-oylarin-yaridan-fazlasi-gecersiz

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın