İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Maragha katliamı, Artsakh’a karşı Azerbaycan askeri agresyasının en trajik sayfalarından biridir

Maragha katliamı tertipçi ve icracılarının cezalandırılmaması Azerbaycan’da Ermenilere karşı düşmanlı için verimli zemin yarattı. Beyan Artsakh Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Halkla İlişkiler Dairesinin duyurusuyla geldi.

ʺ10 Nisan 1992’de Azerbaycan ordusu tarafından Artsakh Cumhuriyeti Martakert yöresi Maragha kasabası sakinlerinin katliamı, artsakh’a karşı azerbaycan askeri agresyasının en trajik sayfalarından biridir.

Devamlı surette top atışları sonrasında Azerbaycan Silahlı kuvvetleri birimleri Maragha’yı bastılar; burada esasta yaşlılar, sakatlar, kadınlar ve çocuklar olmak üzere 118 kişi kalmıştı. Azerbaycan Sil. Kuv. Tarafından gerçekleştirilen haşinliğiyle görülmemiş askeri suç sonucunda 50’yi aşkın insan öldürüldü, aralarında 9’u çocuk ve 29’u kadın olmak diğerleri rehin alındı. Bunlardan kimileri ilerde kurtuldu, ancak 19 rehinenin akıbeti bugüne dek belirsizliğini korumaya devam etmektedir.

Kasaba Artsakh Silahlı kuvvetleri tarafından kurtarıldı ancak iki hafta sonra tekrar hücuma uğradı, akrabalarını gömmek için geri dönen sakinler Azerbaycan ordusunun yeni hunharlıklarının kurbanı oldu.

Kasaba üzerine saldırı askeri zorunluluktan kaynaklanmamaktadı, aksine ilk elde, onun sivil sakinlerinin imhasına yönelikti. Maragha katliamı, amacı Artsakh Ermenilerinin ulusal kurtuluş mücadelesini rahminde boğmak ve Artsakh ve Azerbaycan Ermeni sakinlerini etnik temizlik ve tedhiş yoluyla yurdundan mahrum etmek olan  1988-1991 yıllarında Sumgait, Bakü, Kirovabad ve Azerbaycan’ın diğer yerleşim mekanları yanısıra  Kuzey Artsakh köylerinde Ermeni katliam ve sürgünler silsilesini sürdürdü.

Bu cürümlerin tertipçi ve icracılarının cezalandırılmaması, Azerbaycan’da Ermenilere karşı husumetin devlet politikası olarak kökleştirilmesi ve nefret, hoşgörüsüzlük ve militarizmin kontrolsuz propagandası için verimli zemin yarattı. Nisan 2016’da Artsakh’a karşı, sivil sakinler ve Savunma Ordusu askerlerine yönelik askeri suçlar eşliğinde sebebiyet verilen Azerbaycan agresyası, Azerbaycan tarafının üslup ve yaklaşımlarının değişmeden kaldığını göstermektedir.ʺ


https://news.am/tur/news/445576.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın