İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nefret söylemi haftalık Z raporu | 26 Mart – 1 Nisan 2018

Yazılı basında 26 Mart – 1 Nisan 2018 haftasında nefret söylemi üreten dört haber seçildi. Sırplar, Fransızlar, Ermeniler, Yahudiler ve Kanadalılara yönelik nefret söylemi içeren bu örnekleri ve haklarında yazılmış analizleri aşağıda bulabilirsiniz.1

Milli Gazete’nin “KANADALI TERÖRİST HÂKİM KARŞISINDA” başlıklı haberinde, 6 kişinin ölümünden sorumlu tutulan sanığın “Kanadalı” ve “Hıristiyan” kimliğine vurgu yapılıyor; böylece bu kimlikler ‘terör’ ve suçla ilişkilendiriliyor.

Yeni Konya gazetesinin “Yahudi’den sinsi plan” başlıklı haberinde, İsrail’in Batı Şeria’da yapılmak üzere planlanan konut projesi, Yahudilere atfedilerek aktarılıyor. Haber böylece, Yahudi kimliğine yönelik olumsuz yargıları pekiştiriyor.

Yeni Söz gazetesinin, ilk sayfada “Fransızların Antep katliamı unutulmadı” ve iç sayfada “Fransa’nın Afrika ülkelerindeki katliamları” başlıklarıyla verilen haberinde, haberin ana başlığı ve ara başlıklarında yapılan kimlik vurgusuyla yaşananların sorumluluğu bütün Fransızlara mal ediliyor. Haberde ayrıca, “Fransızların 1921’de Antep’te yaptıkları sivil kıyım unutulmadı” ara başlığı altında, “Birinci Dünya Savaşı sırasında işgalcilerin tahrik ve kışkırtmaları ile kendi devletleri Osmanlıya ihanet eden yerli Ermeniler, Türk halkını arkadan vurmaya başlamış” ve “Türklere karşı büyük bir hırs, kin ve nefretle dolu olan bu Ermeniler” benzeri kışkırtıcı ifadelerle, Ermeniler ‘hain’ olarak konumlandırılıyor. Yazı boyunca yapılan savaş ve kıyım tasvirleriyle Ermeniler ve Fransızlar düşmanlaştırılıyor.

Milli Gazete‘nin “Sırp teröristler imama saldırdı” başlıklı haberinde, söz konusu saldırının zanlıları haberin başlığında ulusal kimliklerine yapılan vurgu ile aktarılıyor. Gazete böylece, tüm Sırpları ‘terör’ ve şiddetle ilişkilendirerek zan altında bırakıyor ve okuyucuyu Sırplara karşı kışkırtıyor.

1. Nefret söylemi odaklı sistematik medya izleme çalışması kapsamında, tüm ulusal gazeteler ve sayısı 500’ü bulan yerel gazete önceden belirlenen anahtar kelimeler üzerinden (ör. hain, dönme, mülteci, Hıristiyan, Yahudi, bölücü vs.) medya takip merkezi aracılığıyla taranıyor. Bu anahtar kelimeleri içeren haber ve köşe yazıları günlük olarak okunuyor (gazetelerin hafta sonu baskıları hariç) ve nefret söylemi içeren yazılar tespit ediliyor. Esas olarak ulusal, etnik ve dini kimlik temelli nefret söylemine odaklanılırken cinsiyetçi ve homofobik/transfobik söylemler de tarama kapsamına alınıyor.


https://hrantdink.org/tr/asulis/faaliyetler/projeler/medyada-nefret-soylemi/1249-nefret-soylemi-haftalik-z-raporu-26-mart-1-nisan-2018-1

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın