İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk akademisyen: AKP yönetimi AB’yi kandırdı

Türk akademisyen Candan Badem Ermenihaber.am sitesine Ermenistan-Türkiye protokollerinin iptal edilmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Protokollerin iptalinden sonra iki ülke ilişkilerinin perspektiflerinden söz eden Badem, AKP’nin Ermenistan ile bir açılıma ihtiyacı kalmadığını vurguladı.

Badem “AKP yönetimi takiyye yaparak AB’yi de içerdeki liberalleri de kandırdı. Kemalizmi düşman belleyen Yunanistan ve Ermenistan hükümetleri de İslamcılar konusunda saf beklentiler içine girdiler. Sonuç hepsi için hüsran oldu. İslamcı bir hareketin varacağı yer her zaman diktatörlük olmuştur.

Şimdi bütün kurumları ele geçirmiş olan İslamcı faşizmin ne liberallerle ne de Alevilerle veya Kürtlerle veya Ermenistan ile bir açılıma ihtiyacı kalmamıştır. Ancak AKP diktası sıkışırsa yine takiyyeye başvurabilir” ifadelerini kullandı.

MHP-AKP işbirliğinin protokolleri etkileyip etkilemediğini sorulan akademisyen “Evet etkiledi ama çok değil. Türkiye’de İslamcılar milliyetçidir, milliyetçiler de İslamcıdır. Aralarında önemli bir fark yoktur” şeklinde cevap verdi.

Bugüne kadar Ermenistan’ın bu önemli adımına Türkiye’den resmi bir tepki gelmemesini değerlendiren Badem “Ermenistan artık rejimin gündeminde değildir. En azından seçime kadar da olmayacaktır” diye vurguladı.

Hatırlanacağı üzere, 1 Mart’ta Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında 2009’da Türkiye ile imzalanan normalleşme protokollerini iptal ettiğini açıklamıştı.

Türkiye ile Ermenistan’ın ilişkilerinin normalleştirilmesini öngören protokoller, 10 Ekim 2009’da Zürih’te imzalanmıştı. Daha sonra iki ülke parlamentoları tarafından onaylanması gereken protokoller, Türkiye tarafından öne sürülen önkoşullar nedeniyle onaylanmadı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Eylül 2017’de New York’taki Birleşmiş Milletler toplantılarında Ermenistan’ın 2018 ilkbaharında protokolleri iptal edeceğini açıklamıştı.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ise, “Bu belgeler sonsuza kadar rehin kalamaz, bu nedenle Cumhurbaşkanı Sarkisyan BM’de Ermenistan’ın protokolleri iptal edeceğini açıkladı, 2018 baharını bunlar olmadan karşılayacağız” demişti.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/03/19/T%C3%BCrk-AKP-AB-protokoller/125457

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın