İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aras’tan ‘Kayıp Kentten Manevi Vatana’ ve ‘Yerp Badani Yenk’

Boğos Levon Zekiyan “Kayıp Kentten Manevi Vatana” adlı kitabında Ermeni halkının somut tecrübesinden yola çıkarak etnik sınırların ötesine uzanıyor; toplumsal yapıları, kentleşmeyi ve kimliği ele alıyor. “Yerp Badani Yenk”te (Biz Gençken) ise Ermenice edebiyatın önemli yazarlarının çocukluk ve gençlik hikâyeleri bir araya getirilmiş.

Aras Yayıncılık, Boğos Levon Zekiyan’ın etnokültürel bir kimlik olarak Ermenilik üzerinden tarihi dönemler boyunca Doğu’da ve Batı’da gelişmiş toplumsal yapıları, kentleşmeyle kimlik arasındaki ilişkileri, çeşitli etnik grupların ve kültürlerin buluşmasını ve bunun sonuçlarını ele aldığı denemelerinin yer aldığı “Kayıp Kentten Manevi Vatana”yı okurla buluşturdu. Yayınevi ayrıca, Garo Kalaycıyan-Kürkçüyan ve Harutyun Kürkçüyan’ın derlediği Ermenice edebiyatın önemli yazarlarının çocukluk ve gençlik hikâyelerinin yer aldığı “Yerp Badani Yenk” (Biz Gençken) adlı kitabı da yayınladı.

Kayıp Kentten Manevi Vatana

Kimlik, vatan, etnik aidiyet ve azınlıklarla ilgili tartışmalara özgün katkılar sunan Kayıp Kentten Manevi Vatana, tarih boyunca Doğu ve Batı’da gelişmiş toplumsal yapıları, kentleşmeyle kimlik arasındaki ilişkileri, çeşitli etnik grupların ve kültürlerin buluşmasını ele alıyor.

Kayıp Kentten Manevi Vatana, kimlik, vatan, etnik aidiyet, azınlıklar konularıyla ilgili tartışmaları özgün bir yaklaşımla ele alıyor.

Orijinali İtalyanca olan kitap, Boğos Levon Zekiyan’ın 1981-1996 yılları arasında yayımlanmış denemelerinden oluşuyor.

Farklı tarihlerde kaleme alınmış olsalar da birbirleriyle bağlantıları açısından bir bütün oluşturan bu denemeler, etnokültürel bir kimlik olarak Ermenilik üzerinden tarihi dönemler boyunca Doğu’da ve Batı’da gelişmiş toplumsal yapıları, kentleşmeyle kimlik arasındaki ilişkileri, çeşitli etnik grupların ve kültürlerin buluşmasını ve bunun sonuçlarını ele alıyor.

Yazarın önsözde belirttiği gibi, “Bu kitap, her ne kadar bir halkın somut tecrübesinden yola çıksa da, sahip olduğu iç dinamik açısından, etnik sınırların ötesine uzanan bir önem taşımakta.”

Zekiyan’ın, Hrant Dink Vakfı tarafından düzenlenen “Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye’de Kültürel Etkileşimler Sempozyumu”nda yaptığı “Osmanlı’nın Kendine Özgü Çoğulculuğu ve Tarihin Akışı İçinde Türk-Ermeni İlişkilerine Bir Toplu Bakış Denemesi” başlıklı açılış konuşmasının metni de kitabı tamamlayıcı nitelikte.

Yerp Badani Yenk” (Biz Gençken)

“Yerp Badani Yenk” (Biz Gençken), çağdaş Ermenice edebiyatın önemli yazarlarının çocukluk ve gençlik hikâyelerini bir araya getiriyor. Ermenilerin var olduğu farklı coğrafyalarda yaşananlar aslında duyguların ve heyecanların ne kadar benzer olduklarını gösteriyor.Yerp Badani Yenk (Biz Gençken) Ermenice edebiyatın tanınmış yazarlarından yapılmış bir seçki.

Çocuklarda ve gençlerde okuma merakı ve sevgisini canlı tutmayı amaçlayan bu kitap, Garo Sasuni, Luiza Aslanyan, Hagop Mıntzuri, Zabel Yesayan, Kurken Mahari, Muşeğ İşkhan, Antranik Dzarugyan, Zareh Vorpuni, William Saroyan, Hagop Garabents, Mıgırdiç Margosyan, Vahram Mavyan, Vehanuş Tekyan, Maruş, Vahe Berberyan ve Vahe Oşagan’ın çocuk ve genç kahramanlarla kurguladıkları öykülerden ya da kendi çocukluk veya gençlik yıllarına ait anılardan oluşturuldu.

Ararat’a doğru bir tren yolculuğuna çıkan çocuklar, Sason dağlarında çığ altında kalma tehlikesinden atı sayesinde kurtulan öğrenci, Kudüs Manastırı’ndaki ortamdan etkilenip geçmişe doğru bir yolculuk gerçekleştiren bir Polonyalı veya Sivrihisar’da ilk kez bir sinema filmi seyreden çocukların, ilk kez âşık olan liselilerin, ileride sanatçı da olan bir yazarın çocukluk deneyimlerine ve daha fazlasına tanıklık etmek sadece çocuklar ve gençler için değil, yediden yetmişe tüm okuyucular için benzersiz bir deneyim olacak şüphesiz.

Deneyimli eğitmenler Garo Kalaycıyan-Kürkçüyan ve Harutyun Kürkçüyan tarafından hazırlanan “On Dünya” kitabından esinlenen Yerp Badani Yenk (Biz Gençken), yazarların yaşamöyküleri, kitabın sonundaki oyunlar ve sorular veya her anlatıdan sonra verilen sözlükçeyle okunanları pekiştirme olanağı da sağlıyor.


https://www.cnnturk.com/kultur-sanat/kitap/arastan-kayip-kentten-manevi-vatana-ve-yerp-badani-yenk

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın