İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD Dışişleri Bakanlığı Aliyev’in ʺErivan, Azerbaycan’ın tarihi topraklarıdırʺ demecine tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ‘Erivan’ın Azerbaycan halkının tarihi toprakları olduğuna’ ilişkin demecine tepki gösterdi ve tahrik edici duyurulardan uzak durulmasının önemini vurguladı.

NEWS.am’n Özgürlük Radyosundan (VoA) edindiği bilgiye göre ABD Erivan Büyükelçiliğine yollanan ‘Washington’un İlhan Aliyev’in gürültü çıkaran demeci vesilesiyle nasıl bir tutumu var ve acaba benzeri demeçler Karabağ müzakere sürecini güç duruma sokarak, tansiyonu artırmıyor mu?’ sorusuna yanıt alındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şunları kaydetti:

ʺBirleşik Devletler, Minsk Grubu eşbaşkanlarının  tahrik edici demeçlerden ve provokatif fiillerden uzak durulmasına ilişkin 11 Şubat duyurusunu desteklemektedir. Ayrıca Birleşik Devletler tarafları Ekim 2017’de Cenevre’de gerçekleşen buluşma esnasında müzakerelerin canlandırılması ve temas hattında gerilimin düşürülmesine yönelik adımlara teşebbüs edilmesine dair sağlanan mutabakatlara saygı duyulmasını teşvik etmektedir. ʺ

8 Şubat’ta Azerbaycan iktidar partisi, Yeni Azerbaycan Partisi Gn. Kurulundaki konuşmasında İlham Aliyev ʺErivan, Zangezur ve Sevan (Göçe) tarihi topraklarımızdır ve bu toprakları Azerbaycan’lılara iade etmeliyiz. Bu bizim stratejik amacımızdır, bu amaca tedricen yaklaşmalıyızʺ dedi.

RF Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova,15 Şubat’ta konuya ilişkin açıklamasında ‘anılan demeç açıkça gerilimin azaltılmasına katkıda bulunmamaktadır’ dedi.

AGİT Minsk Grubu ise 20 Şubat’taki ilgili duyurusunda ‘gerilimi artırabilecek duyuru ve fiillerden uzak durulması’ çağrısında bulundu.


https://news.am/tur/news/438611.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın