İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Kripto Para Birimlerini ve Madenciliği Yasallaştırıyor

Ermenistan yakında kripto para düzenlemesi açısından Beyaz Rusya gibi ülkelerin izinden gidebilir. Yeni önerilen mevzuat, ülkedeki kripto para madenciliğinin yasallaştırılması ve düzenlenmesi için temel oluşturmaktadır. Madencilere vergi muafiyetleri ve diğer teşvikler sunulacak. Kanun tasarısı kabul edilirse işletmeler herhangi bir lisans almadan maden tesislerini işletebilir. Bu, kripto para işlemlerini dolaylı olarak yasal hale getirecek.

Bitcoin gibi kripto para birimlerinin madenciliğini düzenleyen yasa tasarısı Erivan’daki parlamentoya sunuldu. Ermeni milletvekilleri yeni mevzuat için oy kullanırsa, Ermenistan kripto sektörüne karşı olumlu tutum gösteren Avrasya Ekonomik Birliği ( EAEU )’nun ikinci üye devleti haline gelecek. Beyaz Rusya, hali hazırda kripto para birimlerini yasallaştırmak, ICO’ları düzenlemek ve madencileri vergilendirmeden muaf tutmak için bu yöndeki adımları atmış bulunuyor.

Önerilen değişiklikler oldukça liberal. Eurasia Daily, Ermenistan’daki her özel şahıs ve şirketin tesis kurmasına ve madenciliğe başlamasına izin verileceğini bildirdi. Özel izne veya lisansa gerek olmayacak. Tasarı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar madencileri vergilendirmeden muaf tutuyor ve bu teşvik geçici olacak. Madencilik şirketleri, tercihli gümrük tarifeleri gibi diğer avantajlardan yararlanabilecekler.

Kripto para madenciliğini yasallaştırma girişiminin arkasında, “zamana uygun hareket etme ihtiyacı” nedeniyle motive edildiğini söyleyen parlamento azınlığının üyesi Edmon Marukyan var. Muhalefet üyeliğine rağmen, Marukyan, “Dijital Teknolojiler Üzerine” Yasasını yürürlüğe koymayı başarabilir.

Ermenistan’ın komşusu olan Gürcistan, Güney Kafkasya’daki ülkeler arasında kripto para yasallaştırmada gerçek bir öncüdür. Buradaki blokaj teknolojilerinin uygulanması hem özel hem de kamu sektöründe birkaç yıldır genişliyor. Transkafkasya’daki ilk Bitcoin maden ocağı çiftliği Gürcistan’da kuruldu ve 2016’dan beri ülkenin arazi kaydı bir Blockchain defterinde tutuldu.

Avrasya’da Değişim Rüzgarları
Ermeni hükümeti kripto para birimlerini yasallaştırmanın uygunluğu konusunda şüpheler taşımakta. Merkez Bankası, düzenlenmeden önce Bitcoin’in kullanımına karşı bir uyarı ifadesi ile çıktı: “Yasaya göre, sanal para elektronik para değil.”

Avrasya Günlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre , Ermeni yetkilileri şu anki kontrol mekanizmalarının yetersiz olduğunu fark ettikleri için ihtiyatlı davranıyorlar. Devlet kurumlarının zayıflığı ve çatışma bölgelerine yakınlığı, kara para aklama ve terör finansmanı gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılan kripto para birimleri riskini artırmaktadır.

Ancak Ermenistan kriptofobisini sarsıyor gibi görünüyor. Son zamanlarda, bir hükümet düşünce kuruluşu farklı devlet sicillerini bir Blockchain ağı üzerine yerleştirme önerileri yaptı. Ocak ayında dağıtılmış defter çıkarma uygulamaları geliştiren yeni başlayan şirketler için serbest bir ekonomik bölge yaratma planları açıklandı.

Belarus ve Rusya’nın Ardından Ermenistan
Avrasya’da değişim rüzgarları esiyor ve Avrasya Ekonomik Birliği kripto para iklimiyle ısınıyor. Dijital para uyumluluğunun benimsenmesi konusunda lider olan Belarus, Bitcoin kaynaklı tüm faaliyetleri yasallaştırmaya hazırlanıyor. Kripto para birimleri, ICO’lar ve akıllı sözleşmeler hakkındaki başkanlık kararı Mart ayı sonuna kadar yürürlüğe girecek.

Rusya’da, Maliye Bakanlığı “Dijital Finansal Varlıklar Üzerine” yasa tasarısını zaten yayınlandı. Kripto para birimleri karşısındaki çekincelerine rağmen Merkez Bankası, kripto madenciliği ve icoları yasal halde gelmesine karşı çıkmayacağını belirtti. Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev geçtiğimiz günlerde diğer EAEU ülkeleriyle senkronize hareket etmenin gereğini vurguladı ve kripto para yönetmeliğine ortak bir yaklaşım çağrısında bulundu. Hükümet liderlerinin geçen hafta bir araya geldiği Kazakistan ve aynı zamanda bir üye devlet olan Kırgızistan, küresel kripto para haritasında görünmek için adım attı.

https://habercoin.net/ermenistan-kripto-para-birimlerini-madenciligi-yasallastiriyor/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın