İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ZABEL YESAYAN 140 YAŞINDA

ÇAĞDAŞ ERMENİ EDEBİYATININ ve FEMİNİZMİN ÜNLÜ KALEMİ ZABEL YESAYAN 140 YAŞINDA (4 Şubat1878 – 1943)

Psikolojik roman türünün usta kalemi ve çağdaş Ermeni edebiyatının unutulmaz romancılarından, feminist Zabel Yesayan, 4 Şubat 1878 tarihinde Üsküdar’da doğdu: Aynı zamanda çevirmen olan ünlü romancı gençlik yıllarını Üsküdar’da geçirdi. İlk edebi eseri 1895’te yayımlandı. Paris’e gitti; Paris Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat ve felsefe eğitimi aldı: 1908’de Meşrutiyet ilan edilince İstanbul’a kesin dönüş yaptı. Yazarlık kariyerinin bu en verimli yıllarında kaleme aldığı öykü, deneme ve romanlarında, kadın hakları ve kadınların toplumsal yaşamdaki konumlarına geniş yer ayırdı. Yazıları ve çevirileri Fransızca ve Ermenice dergi ve gazetelerde yayımlandı. Feminizmin ateşli öncülerinden olan Zabel Yesayan, Ermeni edebiyat dünyasında psikolojik roman türünün usta kalemi olarak tanınmaktadır.

152a5e6501d177

24 Nisan 1915’te, Ermeni aydınlarının çıkarıldığı ölüm yolculuğundan bir hastanede saklanarak kurtuldu. Bir süre Bulgaristan’da kaldıktan sonra Bakü’ye geçti; Ermeni mülteci ve yetimler için yardım faaliyetlerine katıldı. 1921’de Paris’e döndü.

Ermenistan hükümetinin daveti üzerine 1933’te Yerevan’a göç etti. Erivan Devlet Üniversitesi’nde edebiyat dersleri verdi. 1934’te Ermenistan Yazarlar Birliği’nin üyesi oldu. 1937’de Stalin kovuşturmaları sırasında tutuklanıp Sibirya’ya sürüldü. Sürgün edildiği Sibirya’da tahminen 1943 yılında öldü. Zabel Yesayan’ın eserlerinden bazıları arasında ”Bekleme Odasında”, ”Ateşten Gömlek”, ”Silahtar’ın Bahçeleri”, ”Son Kadeh”, ”Yıkıntılar Arasında”, ”Sahte Dahiler”, ”Yeni Gelin”, ”Lanet”.

Dr. med. Sarkis Adam

Bir yorum

Bir Cevap Yazın