İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SAMSUN’DA BULUNAN MATER DOLAROSA KATOLİK KİLİSESİ SULTAN MURAT’IN FERMANI İLE KURULDU

Samsun’da bulunan Mater Dolarosa Katolik Kilisesi’nin, Sultan Murat’ın fermanı ile kurulduğu öğrenildi. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan tarihi fermanın ise, şuan kilisenin alt katında bulunan bir bölümde, tutulduğu ortaya çıktı. 

Sultan Murat’a ait fermanın yanı sıra Katolik Kilisesin’de ayrıca Çanakkale Savaşı’nda esir alınan yabancı askerlere, aileleri tarafından gönderilen çok sayıda tarihi kitabında bulunduğu bildirildi. Bugüne kadar gün yüzüne çıkmayan Sultan Murat’a ait fermanda ise kilisenin kurulması ile ilgili şu ifadeler yer alıyor.

“İş bu fermanın size vasıl olunca malumunuz olsun ki, Fransa devleti tabiiyetinde bulunan kapuçin rahiplerinin kilisesinin uzunluğu 12 yüksekliği ve eni 8’er metre olmak üzere, yeniden bina ve inşaasına müsaade etmekliğim için Fransa sefaleti tarafından istida ile müracaat olunması üzerine, yapılan tahkikat sonunda meskür kilisenin eski ve tahtadan olduğu müştemelat ile birlikte ceman 1293 arşından ibaret olduğu ve meskür mahalde her ne kadar islam ve hristiyanlar ikamet etmekteyselerde, mahalli müskürde yapılacak kilisenin hiçbir kimseye mazereti olmayacağı anlaşılmış olduğundan memleketimde ikamet etmekte olan bütün dinler saliklerinin her cihetden emniyet içinde yaşamaları için arzum olduğundan bu mesele, benden soruldukda muafakatım alınarak iş bu emrin çıkarılıp kendilerine verilmiştir. Siz mütessarrıf kadı, müftü vesair zevat, meskür papazlara ait arsadaki eski kilise yerine yenisinin inşaasına dair emrim çıkmıştır. Buna karşı herhangi bir hareketin meydana gelmesine meydan vermeyesiniz.”

http://www.samsunkenthaber.com.tr/haber/samsun-haber/samsunda-bulunan-mater-dolarosa-katolik-kilisesi-sultan-muratin-fermani-ile-kuruldu/3443.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın