İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suriye’deki Karasun Manuk Ermeni Kilisesi restore edilecek

Suriye savaşı devam ederken ülke, savaşın ağır sonçlarını adım adım ortadan kaldırmaya başlıyor. Restorasyona ihtiyaç duyan yapılar arasında çok sayıda Ermeni kilise ve anıtlar da bulunuyor. Bunlar arasında 2015 yılında Halep’i ele geçiren DEAŞ tarafından patlatılan Surb Karasun Manuk Ermeni Kilisesi de yer aldı.

Geçen yılın sonunda Halep’in kurtarılmasından sonra Kilikya Ermeni Katolikosu 1. Aram, şehirdeki tarihi Ermeni yapılarının restore edileceğini açıklayarak,  “Tarihimiz boyunca düşman bizim kiliselerimizi yok etti, biz ise yeniden inşa ettik” yorumunu yapmıştı.

Surp Karasun Manuk Ermeni Kilisesi Halep’in Cüdeyde Hristiyan Mahallesinde bulunuyor. 15. asır eseri olduğu  bilinen kilise, bazı kaynaklara göre Hovhannes Katolikosun görev yıllarına denk gelen 1429 yılında inşa edildi. Tarihi belgelerde ilk olarak 1476 yılında adı geçen kilise, 15. Asırdan beri Katedral olarak anılıyor.

Başta sadece 100 kişiyi içeri alabilen küçük bir şapel halinde olan yapı, daha sonra 1500 ve 1616 yıllarında yapılan restorasyonlar sırasında yeniden inşa edildi, alanı genişletildi.

Daha sonraki yıllarda Kilise sık sık Kilikye Ermeni Katolikosluğu’nun Patrikleri için geçici ikametgahı olarak seçiliyordu. Bugün de Surp Karasun Manuk Kilisesi Suriye Ermeni Apostolik Kilisesine bağlı açık bir kilisedir. 19. Asırda kilisede çan kulesi yapıldı, 1989 yılında ise Ermeni Soykırımı’nın kurbanları anısına bir anıt inşa edildi.

Karasun Manuk Kilisesi, Sebastya’da (bugünkü Sivas) ikencelerle öldürülmeyi tercih eden, fakat dinlerinden vazgeçmeyen kırk Hristiyan askerlerden adını aldı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/01/23/Suriye-Karasun-Manuk-Ermeni-Kilisesi/121530

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın