İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ’dan Bakü Ermenilerine yapılan katliam açıklaması

Artsakh (Dağlık Karabağ) Parlamentosu uluslararası topluma Bakü Ermeni nüfusune yönelik uygulanan kitlesel katliama ilişkin hukuki bir değerlendirme yapma çağrısında bulundu.

Artsakh Parlamentosu Dış ilişkileri Daimi Komitesi, Bakü Ermenileri katliamı 28. yıldönümünde yaptığı açıklamada 13-19 Ocak 1990 tarihleri arasında Bakü Azerbaycanlı yöneticilerinin Ermeni nüfusunun katliamı planladığı ve uyguladığını hatırlattı. ‘‘Sırf etnik kimliği dolayısıyla bakü’de yaşayan 250 bine yakın Ermeni nüfusu şiddete maruz kaldı, yerlerinden kovuldu’’ ifadelerine yer verilen açıklamada şunları kaydedildi: ‘‘Uluslararası insan hakları örgütlerine göre yüzlerce Ermeninin işkencelere maruz kaldı, Ermenilerin varlığı talan edildi veya el konuldu. Bakü ‘3 katliam şehri’ ismiyle tarih sayfalarına girdi. Sovyet Birliği Başkanı Mikhayil Garbachov’un bilmesi ve izni üzerine 1990 yılı Ocak kanlı günlerinde Bakü’de yaşananlar Azerbaycanlı Ermenilere karşı bir soykırım programının uygulanması idi. Bakü bu politikasıyla  kendi kaderini tayin etme hakkını kullanma amacıyla ayağa kalkan Artsakh Ermenilerinin sesini boğmaya çalıştı. Azerbayan yönetimi bügün de gerçeğı çarpıtarak ve sorumluluktan kaçarak soykırım eylemlerini örtbas etmek için her türlü yolu kullanmaya çalışıyor.’’

Bakü Ermeni katliamının kurbanlarını anarak cinayetlerin cezalandırılaması yeni suçlara yol açtığı vurgulandığı açıklamada şu ifadelere vurgu yapıldı:

‘‘Artsakh Parlamentosu Dış İlişkileri Daimi Komitesi

Terör, ırkçılık ve aşırılığın herhangi eylemini kınıyor; Bakü, bütün Doğu Transkafkasya gibi Kuzey Artsakh ve Nahçıvan Ermenilerine uygulanan zulmün tamamen BM 1948 ‘Soykırım suçunu önlemek ve cezalandırmak’ sözleşmesinde nitelendirilen soykrım suçunun yasal formülasyonuna uyduğunu savunuyor;

Artsakh Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Ermenilerine yapılan soykırımın organizatörleri ve uygulayıcılarını cezalandırma konusunda kararlı olacağını yeniden teyit ediyor;

Uluslararası topluma ve Parlamentorlara Bakü Ermeni nüfusunun kitlesel katliamını hukuki olarak değerlendirmeye ve olası sonuçları önlemek amacıyla Azerbaycan’da devlet düzeyinde devam eden Ermeni karşıtı propagandasına karşı adımlar atmaya çağrıyor.”
Hatırlanacağı üzere çeşitli bilim adamların göre 13-19 Ocak 1990 tarihleri arasında Bakü Ermenilerine yapılan katliamda yaklaşık 400 Ermeni öldüdüldü, 200 bin ise sınır dışı edildi. Bakü’de katliamdan sonra soruşturma açılmadığı ve yapılmadığı için hayatları kaybedenlerin sayısı tam olarak belirlemek zor.  Sivil nüfsun katliamı Sovyet Ordusu birimlerinin Bakü’ye girdiği 20 Ocak’a kadar sürdü.

Sovyet Birliği Savunma Bakanı Dmitri Yazov, Bakü’yü 3 taraftan kuşatan Sovyet Orudusu birmlerin tam sayısı 40 bine kadar olduğunu açıklamıştı. Bir günde Sovyet Ordusu birimleri Bakü yönetimine ciddi zarar verdi ve Azerbaycanlı göstericilerini etkisiz hale getirebildi. Sovyet Ordusu’nun müdahalesinden dolayı 130-170 kişi hayatını kaybetti.

Bunun öncesinde Bakü ve Azerbaycan’nın diğer kentlerinde Ermenilere katliamlar uygulanmıştı. Ancak Sovyet Ordusu, sadece Bakü Ermenilerinin zorla sınırdışı edildiğinden ve katliamların uygulandıktan sonra müdahale etme emri aldı.


https://www.ermenihaber.am/tr/news/2018/01/22/Karabağ-Bakü-Ermeni-soykırım/121446

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın