İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

19 OCAK KIDDÊS

Kayıp Zamanlarının İzinde Arap Aleviler Facebook Sayfasi
18 Ocak 2018

Kıddês , kutsal sayma, dua etme, yüceltme, tanrıya şükretme manalarına gelir.. Türkçedeki mu-kaddes kelimesi yine Arapça kökenlidir.

Kıddês Bayramı ise Hz. İsa ile ilgilidir. Hz. İsa’ya peygamberlik geldiğinde Hz. İsa suda yıkanır ve orasını ibadet yeri olarak seçer ve Allah’a dua etmeye başlar. Duada ağzından çıkan her kelimeyi yeryüzünde bulunan bütün varlıklar başta riyhen (mersin ağacı veya hambeles) ve zeytin ağaçları olmak üzere ağaçlar, kuşlar, taşlar, dağlar nehirler ve Melaikeler tekrarlarlar.

Secde ettiğinde de yine yeryüzünde bulunan bütün varlıklarla birlikte melaikeler de secde ederler. Kısacası Hz İsa’nın ibadetine yeryüzündeki bütün varlıklar başta reyhan ve zeytin ağaçları olmak üzere eşlik ederler. İşte yeryüzünde ve gökyüzünde bulunan bütün varlıkların tanrıya ibadet edip şükrettikleri gün KIDDÊS bayramı diye kutlanmaktadır.

Kıddês’te 19 Ocak’a denk gelmektedir. Herkes Ras seni ve Kıddês bayramları için haftalar önce hazırlıklar yapar.En önemli özelliği bu bayramlarda nişanlı kızlara AYDİYE götürülmesidir.

Aydiye çok zengin türlülerden oluşur. İçinde kumaştan altına, tatlıdan çereze, etten meyveye çok çeşit bulunur. Aydiyenin götürüldüğü evde RAS ES SENİ ve KIDDÊS’ e has zengin yemeklerden oluşan sofralar hazırlanır. Hazırlanan yemeklerin başlıcaları ;

KIDDES SOMUNU: Baharatlı ,sütlü ekmek çeşididir. Kıddes günü yapılıp dağıtılır.

KİBEYBET: İçli köfte. İçinde et, soğan, maydanoz ve baharatlar bulunur. Zeytinyağında kızartılan ve sıcak suda haşlanan iki çeşidi vardır.

KURUS: Altta ve üstte et ve bulgurdan oluşan yuvarlak karışımın içinde et, soğan, maydanoz ve baharatlardan oluşturulan iç konur. Saç üzerinde pişirilerek hazırlanır.

ZİNGİLET: Un hamurunun içine baharatlı et konularak ve zeytinyağında kızartılarak yapılır. KİBBİ BİSSAYNİY: Tepside köfte.. Altta ve üstte et ve bulgurdan oluşan hamur, ortasında et, soğan, maydanoz ve baharatlardan oluşan karışımdan oluşur.

LEBNİY: Pirinç pilavından ve yoğurt karışımından oluşur. ZİLİBİ: Zeytinyağı ile kızartılan ekmek.

DHEYRUCET: Bulgur ve et karışımından oluşan lokmaya benzeyen yuvarlak köfte.

Tabi ki böyle önemli günlerde tatlılarda unutulmazdı. Eskiden yılbaşı arifesinde sokaklarda yürürken Kibbi etini inceltmek için kadınların tokmak ile çıkardıkları TAK ve TUK sesleri duyulurdu. Yapılan köftelerin bazılarına da bozuk para konurdu. Köftesinde para çıkanların bahtının açık olduğuna inanılırdı. Paralı köfte çocuklara çıkarsa değmeyin keyiflerine.

Ayrıca Kıddes günü gecesi Riyhen(Hambeles)veya zeytin dalı tüm gece bir kapta suda bekletilip o sabah sac o su ile taranır.. Bu güzelim adetler maalesef yavaş yavaş unutuluyor çocukların koşuşmasından halkın birbirlerini ziyaret etmelerinden yukarıda saydığımız güzelim yemeklerden çok az şeyler kaldı. Zulüm dolu Firavun devrinin sona erdiği ve hoşgörülü Hz. Musa devrinin başladığı RAS ES SENİ ve bütün varlıkların ibadette Hz. İsa’ya eşlik ettiği KIDDÊS bayramlarını kutlarken, bulunduğumuz çağda Firavun’dan aşağı kalmayan, zulümle dünyayı kasıp kavuran, sömüren zihniyetlerin sona ereceği günleri bayram olarak kutlamanın yakın olması dileğiyle…

 


https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2028497414075774&id=1391989494393239

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın