İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Quora’nın Ermeni ve Türk Kullanıcıları Birbirleri Hakkında Ne Düşünüyor?

Tanju Birkan
23 Kasım 2017, 15:03’te eklendi, 30 Kasım 2017, 13:26’da güncellendi

Siyaset, politika, tarih kitapları ve birçok kaynaktan aldığımı çeşit çeşit bilgi Türk-Ermeni dostluğu tarihini bazen övüyor bazen de bulandırıyor.

İnternet üzerinde birtakım soruların sorulduğu ve kullanıcıların cevaplarıyla katıldığı internet sitesi Quora; ‘Ermeniler, Türklerle ilgili ne düşünüyor?’ sorusunu sorduktan sonra sizler için derlediğimiz bu cevapları aldı.

Kaynak: https://www.quora.com/What-do-Armenians-think-of-Turkish-people

Ermenistan’da doğup büyümüş ve orada yaşayan Harut Martirosyan, şöyle açıklıyor;

“Türkiye ile ilgili çok BÜYÜK bir sorunumuz olduğu ortada. Ama hükumetle, insanları ile DEĞİL. Benim şahsen Türklerle hiçbir sorunum yok ama daha büyük kuşaklar (65 üstü) bazı durumlarda farklı düşünebilir.”
Türkiye’den Özgür Demir de bu cevap dizisine şöyle dahil olmuş;

s-4cde7663081e6044041fa104ab52cfe94887ef73

“Ben Los Angeles’ta yaşayan bir Türk vatandaşıyım. Aslında oldukça fazla Ermeni nüfusu barındıran Glendale’e çok yakın oturuyorum.
Los Angeles’ta yaşadığım süre içerisinde, birçok Ermeni ile iletişimim oldu, dükkanlarından alışveriş yaptım, restoranlarında yemek yedim, sohbet ettik.
Ermeni diasporası Ermenistan’da yaşayan nüfusa göre çok daha radikal olarak görülse de, benim gördüğüm negatif yaklaşım ya 3 ya 2 kere oldu. Ermeniler Türklerden çok farklı değiller ki, hem kibar hem de rahatlar; hatta sizin Türk olduğunuzu öğrendikten sonra bile.”
PicsArt fotoğraf stüdyosunda çalışan Lilit Petrosyan soruyu geçtiğimiz yıl yanıtlamış. Şunları söylüyor Lilit;
“Savaşlar ve soykırımlar hükumetlerin nefretidir insanların değil. En azından benim görüşüm böyle. Türkler hakkında diğer herhangi bir ırkla ilgili ne düşünüyorsam aynısını düşünüyorum. Ayrıca 21. yüzyılda hala komşularımız ve kendi aramızda bariyerler ve limitler olmasına çok üzülüyorum. Birbirimize karşı açık olsak her şey o kadar daha kolay olur ki…”
İsmini vermek istemeyen bir kullanıcı söze şöyle başlıyor; “Kimileri Türklerden nefret ediyor, kimilerinin herhangi bir derdi yok.”

s-98fa7c590b2410644aff935d7ba2a39de5a0513b

“Burbank (ABD)’de bir okula gidiyorum ve öğrencilerin çoğu Ermeni kökenli Amerikalı. Gözlemlediğime göre Ermeni öğrencilerden bazıları 1915’te yaşanan olaylardan yara almış ve bu yüzden şimdi ölen Türk çocuklarının çok rahatsız edici fotoğraflarını ‘Bunu hak ettiler!’ diyerek paylaşıyorlar.
Ben Ermeni değilim, kendime göre ırkçı da değilim ama bu tür fotoğrafların paylaşılması beni öfkelendiriyor. Bu tür paylaşımlar Ermeni halkının nefret dolu olduğu resmini çiziyor. Ama burada bunları yapan Türklerle diğer Türkler arasındaki ayrımı yapan birçok kişi var.
Sanırım bu, Türklere karşı nasıl yetiştirildikleri ve soykırımdan ne kadar etkilendikleri ile ilgili bir durum.”

s-87893bd8c9c607d17f0d7e0673b430393982cbbc

“Ben Hamburg’da büyüdüm. İlkokula giderken en yakın arkadaşlarımdan bazıları Türk’tü. Hepimiz ‘yabancı’ öğrenciler olduğumuz için aramızda bir bağ oluşmuştu.
Artık büyüdüm, hala Türk arkadaşlarım var tıpkı başka milletlerden arkadaşlarım olduğu gibi. Ben insanları birey olarak değerlendiriyorum, herhangi bir ırka ya da millete bağ kurarak değil. ‘Atalarımızın günahları’ yaklaşımına kesinlikle inanmıyorum.
Elbette, Ermeni soykırımını inkar eden bazı Türkler vardır. Ama dünyanın düz olduğunu düşünen insanlar da var. Doğrusunu söylemek gerekirse bu insanlar vaktime değmez.
Benim sıkıntım Türk hükumetiyle. Sadece ‘olanlar yüzünden pişmanız, çok kötü olaylardı ama şu anda yaşayan hiçbirimizin o olaylarla bir ilgisi yoktu’ bile deseler benim için çok şey ifade eder.
İstanbul’a bir düğüne gitmiştim. Harika bir ülke, insanlar harika, yemekler harika. Tanıştığım hiçbir Türk de hükumeti savunmuyordu.”
Yerevan ABD Konsolosluğu’nda staj yapan Vahe Shelunts da dostluğun kazandığına inanıyor.

s-75035da918421aafa46454fe3f50161ed174aa26

“Bir Ermeni olarak, birçok Türkle konuşma fırsatım oldu. Çoğu oldukça iyi ve dostane davrandı. Bazılarıyla arkadaş oldum ve hala da arkadaşlığımız sürüyor. Öte yandan aralarında Ermenilere karşı kibirli ve önyargılı olanlar da vardı.
Ama insanlar çeşit çeşittir. Benim sohbet ettiğim Türkler genellikle soykıyım konusunu açmamaya çalışmıştı. 10 yıldır Yerevan’da yaşıyorum ve Türklere karşı hiçbir nefretim yok. Ama diğer her ülkede olduğu gibi burada da radikaller var.”
Furkan Tunçel

“Diyelim ki Ermeni soykırımı gerçek ve Türk hükumeti bunu inkar ediyor. Bunun günümüz nesilleriyle hiç ilgisi yok. Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu farklı şeyler. Cidden. Tarih derslerinde Ermeni soykırımının büyük bir yalan olduğunu öğreniyoruz. Fakat eğer gerçekten olduysa, bunu inkar edenler sadece aşırı milliyetçilik yapıyorlar. Başka bir şey değil.”

Can Açıkgöz

“Yerevan bölgesinde yaşayan bütün Ermenilerin Türk kökenleri, Anadolu tarafından yaşayan Türklerin Ermeni kökenleri vardır ve bu bir tarihsel gerçektir. Türkler de Roman ve Doğu Asya’dan göç eden atalarının, Likyalıların, Pontusların, İyonyalıların ve Galatların karışımıdır.

Bir ülke herhangi başka bir millet tarafından fethedildiğinde ulusun ismini insanlar değil hükumetler değiştirir. Bu coğrafyada yaşayan herhangi birinin ise saf bir kandan geliyor olma ihtimali yok. Orijinal Türkler gibi çekik gözlerimizin olmadığı gibi.

Selçuk İmparatorluğu’nun fethinden sonra Ermeniler göç etmek zorunda kalmıştı. Fakat zaman içinde bu coğrafyada yaşayan farklı milletler birbiriyle dost oldu.”

Naira Ripyan’ın cevabı da pozitif duygulara dikkat çekiyor.

s-ba38bb3c6ce95f9ed301bc98912304ee230317f3

“Merhaba! Ermenistan’da doğdum ve burada büyüdüm, bence cevabım sizler ilginç ve işe yarar olacak. Şahsen ben ve arkadaşlarıma hiçbir zaman Türkiye ya da Türklerden nefret etmemeiz öğütlenmedi.
Şimdi 18 yaşındayım ve yalnızca bundan 3-4 yıl önce, büyükannem bana o yıllarda öldürülen akrabalarımdan ilk kez bahsetti. Sanırım çocukken söyleseydi belki şimdi biraz nefret hissederdim. “1915’ler” veya “Ermeni Soykırımı” hakkında bir şeyler duyduğumuzda hayatımızdan en az bir insanı alıp götürdüğü için üzgün, kızgın, ya da kırgın hissetmek normal olabilir. Ama oturup ağlamak bir işe yaramaz, bundan ders çıkarmalıyız (Mesela asla Türklere güvenmeyin gibi).
Halen Türkiye’den veya Türklerden nefret etmiyorum. Bence, aynı zamanda yararlı olabilecek birşey sizin bu olayı inkar etme konusunda bu ısrarı bırakmanızdır. Bazen çok saldırgan ve eleştirelsiniz (örneğin şu soruyu okuyorsunuz ve bu soruyu siz sormanıza rağmen “Kes kesini, saçmalama” gibi düşünüyorsunuz) ayrıca hazırcevapsınız. Pek zeki değil ama hazırcevapsınız.
Bu benim sadece bazı Türklerle ilgili düşüncemdir. Ortalama bir düşüncedir.”
Sako Gekchyan’ın düşünceleri ise yine yeni nesillerin kuracağı dostluk temelleri üzerine…

s-c8dee7d80389d51c064ec72215a004ee451ea58a

“Ben Ermeni’yim ve Türklerle aram iyi. Üniversitemdeki Türklerle takılmıştım. 1915 olayları ile ilgili çok kızgın olsam da, kızgınlığım Türk hükumetine karşı Türk halkına değil. Bana nezaket ve saygı gösterdikten sonra benim de vereceğim karşılık aynı olacaktır.”


https://onedio.com/haber/quora-nin-ermeni-ve-turk-kullanicilari-birbirleri-hakkinda-ne-dusunuyor-796771

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın