İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Antep’te Ermenilere ait son izler de silinmek isteniyor

Dîlok Ermenilerinin yurdu Eblehan mahallesi, kafe ve butik oteller ile hizmet sektörünün kullanımına, kilisesi de Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından camiye çevrilerek Ermenilere ait izler silinmek isteniyor

Mezopotamya Ajansı’nın verdiği habere göre; Dîlok’ta(Antep) 1915 tehciri sonrası Ermenilere ait Aziz Meryem Ana Kilisesi camiye, konaklar ise kafelere dönüştürüldü. Eblehan mahallesinin en yüksek yerine inşa edilen devasa Aziz Meryem Ana Kilisesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından camiye dönüştürülmüş. Ermeni mahallesi Eblehan’ın dar sokakları ise gelin ve damatların dış çekim alanı olarak kullanılıyor. Nahit taşıyla inşa edilmiş Ermeni konakları da, kafe, otel ve restaurantlara çevrilmiş.

Restorasyon adı altında kilise camiye dönüştürüldü

Ermeni ibadetgahı Aziz Meryem Ana Kilisesi, 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün restorasyon çalışması adı altında başlattığı çalışmayla Kurtuluş Camisi’ne dönüştürüldü. Minareye dönüşen çan kulesi ve bahçedeki mimari ile özünü koruyan kilisede, Hıristiyanlık inancını yansıtan figürler ise silinmiş. Camiye dönüştürülen kilisenin dış üst cephede bulunan demir haçlardan birisi ise yarım bırakılmış. 2015 yılında Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Görmez tarafından açılışı yapılan “cami”, Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğinin resmi sitesinde aynı şekilde kayıtlı. Ancak camiye dönüştürülen kilisenin Antep Valiliği’nin resmi sitesinde, “1892 yılında Kilise olarak yapılan cami, önceleri kilise ve cezaevi olarak kullanılmıştır” deniliyor.

Ermenilere ait izler silininmeye çalışılıyor

Kilisenin de yer aldığı Eblehan mahallesinde Ermeni mimarisi her yönüyle kendisini yansıtıyor. Bahçeli, alt kat ve üst katta odaları olan yüzlerce konağın çoğu kafe ve butik otel olarak hizmet sektörüne devredilmiş durumda. Ermenilere ait izlerin silinmeye çalışıldığı mahallenin tümü turizm sektörünün kullanımına açılmış.

HABER MERKEZİ

 

http://demokrasi44.com/2017/11/04/antepte-ermenilere-ait-son-izler-de-silinmek-isteniyor/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın