İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1001 Kilise Kenti Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, sahip olduğu tarihi kalıntılarıyla ziyaretçileri büyülüyor. Yüzlerce yıllık kalıntılara ev sahipliği yapan Ani Harabeleri UNESCO DÜnya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Peki Ani Harabeleri nerede? Ani Harabeleri’ne nasıl gidilir? Ani Harabeleri’nin tarihi özelliği ne? Detaylar haberde…

1001 Kilise Kenti Ani Harabeleri
Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir tarihi bölge. Çok sayıda tarihi kalıntıya ev sahipliği yapan Ani Harabeleri turistlerin de ilgi odağı. Ani Harabeleri nerede? Ani Harabeleri’ne nasıl gidilir? Ani Harabeleri’nde nereleri görmeli? Ayrıntılar aşağıda.

Ani Harabeleri nerede?
Ani Harabeleri Kars ili sınırları içinde yer almakta. Kars ilinin güneydoğusunda yer alan Ani Harabeleri, Ermenistan sınırına çok yakın bir konumda. Kars il merkezine 42 kilometre uzaklıktaki Ani Harabeleri, Arpaçay kıyısı boyunca konumlanmış durumda.

Ani Harabeleri’ne nasıl gidilir?
Ani Harabeleri, Kars ili sınırları içinde yer alan tarih bir bölge. Ani Harabeleri’ne gitmenin en kolay yolu Kars’a havayolu veya demiryolu ile gelmek. Kars’a İstanbul, İzmir ve Ankara’dan doğrudan uçak seferleri düzenleniyor. Bunun dışında İstanbul’dan hareket eden Doğu Ekspresi ile de Kars’a gelmek mümkün. Ani Harabeleri’ne ulaşmak için öncelikle Havaalanı’ndan kent merkezine gelmeniz gerekiyor. Tabii araç kiralamayacak veya taksi tutmayacaksanız.

Havaalanı, Kars merkezine yaklaşık 6 kilometrelik bir uzaklıkta. Kars merkezine geldikten sonra Ani Harabeleri’ne giden dolmuşları kullanabilirsiniz. Ancak bu dolmuşlar çok sık sefer düzenlememekte. Bu yüzden dolmuşa binmeden önce mutlaka kalkış ve dönüş saatlerini öğrenmenizde fayda var. Bir diğer alternatif de Kars merkezinden Ani harabeleri’ne taksi ile gitmek. Burada devreye pazarlık ve ikna kabiliyetiniz girecektir. Çünkü taksiciyi sizi dönüşünüze kadar beklemesine ikna etmeniz gerekmekte.

Ani Harabeleri’nin tarihi önemi nedir?
İlk yerleşimlerin Bronz Çağı’na kadar dayandığı Ani, en parlak dönemlerini 10. yüzyılda Pakraduni Hanedanlığı zamanında yaşadığı. O dönem bölgede hükum süren krallığa başkentlik de yapan Ani, oldukça önemli bir konuma sahipti. Bunun nedeni bölgenin çok sayıda kiliseye ev sahipliği yapmasıydı. Ermeni, Bizans ve ardından da Selçuklu hakimiyetine giren Ani, zamanla eski cazibesini yitirdi. Günümüzde Ani Harabeleri Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta.

1001 Kilise Kenti adı nereden geliyor?
Uzun süre Ermeni ve Bizans yönetiminde kalan Ani’ye çok sayıda kilise inşa edilmişti. Bu nedenle Ani Harabeleri, “1001 Kilise Kenti” olarak anılıyordu.

Ani Harabeleri’nde nerede kalınır?
Ani Harabeleri’nde mevcut herhangi bir yerleşim olmadığı için bölgede konaklama imkanı bulunmamakta. Bu yüzden Ani Harabeleri’ni ziyaret edenler bölgeye günübirlik turlarla gelmekte. Bölgeyi iyice gezmek isterseniz yarım gününüzü feda etmeniz gerekir. Bunun dışında Kars merkezinde bulunan otel ve pansiyonlarda kalmanız mümkün.

Ani Harabeleri’nde nereleri görmeli?
Ani Harabeleri artık kimsenin yaşamadığı bir kent. Dolayısıyla Ani Harabelerini gezerken aslında zamanda yolculuğun yanı sıra bir kente doğru da yolculuğa çıkıyorsunuz. Onlarca depreme karşı ayakta kalmayı başarmış tarihi yapılar bölgenin karakteristik mimarisini de yanısıtıyor. Ermeni, Bizans ve Selçuklu izleri taşıyan mimari yapılar, bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağladı. Amenaprgiç Kilisesi, Selçuklu Sarayı Kapısı, Menüçehr Camii ve Ani Katedrali mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Ani Harabeleri civarında ne yenir?
Bölgede yerleşim bulunmadığı için yeme içme konusunda Kars merkeze ulaşmanızı beklemelisiniz. Diğer bir seçenek de yanınızda yiyecek bir şey getirmek. Öte yandan Kars’ta Hörre ya da diğer adıyla un çorbası, Kars Ketesi, Hangel, erişte pilavı, Haşıl, Feselli ve tabi bölgenin en meşhur yiyeceği olan kazı tadabilirsiniz.

http://www.milliyet.com.tr/1001-kilise-kenti-ani-harabeleri-tatil-2518114/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın