İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da Urartulara Ait Anıt Mezar Bulundu

Erman Ertuğrul

Ermenistan’ın Gegharkunik bölgesinde başkenti Van / Tuşpa olan Urartu uygarlığına ait anıt mezar ve eserler bulundu.

Ermenistan’ın doğusunda bulunan Urartu dönemi eserleri, Tarihi Çevre Koruma ve Kültür Müzesi’nin laboratuvarlarında temizlenmekte ve restore edilmekte. Ticari olmayan devlet kuruluşu müdürü Profesör Ashot Piliposyan, bulunan arkeolojik malzemenin olağanüstü olduğunu ve MÖ. 8. yüzyıla kadar uzandığını söylüyor.

gavar'da urartu eserleri bulundu

Piliposyan, “Gavar Jeoloji Müzesi, köylülerin inşaat çalışmaları sırasında kazara arkeolojik materyal ortaya çıkardıklarını söylediğinde olaydan haberdar olduk. Gavar’ın Hatsarat bölgesinde sürdürülen inşaat çalışmaları sırasında, Urartu dönemine ait bir anıt mezar bulundu.”

gavar'da urartu eserleri bulundu

Kurumdan yapılan açıklamada, bulunan eserlerin içinde, sürahi bardağı, çömlek kase, akik taşından yapılmış iki büyük boncuk gibi çok özel objeler olduğu ve bunların formları ile yapılış şekillerinin ender olduğunu belirtildi.

gavar'da urartu eserleri bulundu

Bulunan Urartu dönemi eserleri temizlenip restore edildikten sonra Metsamor’daki Urartu sergisine eklenecek. Prof. Philiposyan, “Daha önce hiç bulmadığımız kil çömlekler ve diğer çanak çömlek parçaları bulduk.” diyor.

gavar'da urartu eserleri bulundu

Yapılan kazılarda ayrıca çok sayıda hayvan kemiği bulundu. Anıt mezarda yapılan incelemede en az beş kişinin gömüldüğü belirlendi.

https://arkeofili.com/ermenistanda-urartulara-ait-anit-mezar-bulundu/

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın