İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Üsküdar’ın Bülbülü Kara Bahtlı Şair Bedros Turyan’ın Ölümünün 145. Yılı Anısına

Ermeni Edebiyatının Zartonk(Uyanış) kuşağının temsilcilerinden, kara bahtlı şair Bedros Turyan (Mayıs 1851-21 Ocak 1872),İstanbul -Üsküdar’ın Bağlarbaşı  mahallesinde  1851 yılında doğdu. İlk eğitimini Üsküdar’daki Ermeni Cemaran ‘da aldı,ilk okuldan mezun olduktan sonra, ailesi fakir olduğu için  çoçuk yaşlarında önce kuyumcu,daha sonraları Eczacı yanında çırak olarak çalışmak zorunda kaldı.Tiyatroyu  çok sevdiğinden,sıklıkla Gedikpaşa Tiyatrosuna gider ünlü Tiyatro aktörü Tovmas Fasulyacıyan’ı izlerdi.Tiyatrocu Güllü Hagop’un etkisinde kalan Bedros Turyan  ”Sibirya’ya Sürgün”,”Kara Topraklar” ,”Tiyatro veya Sefiller” adlı eserleri yazdı.

Bedros Turyan’ın ,Ermeni Pakraduni Krallığının Başşehri ”ANİ” kentinin yıkılması  ile ilgili 5 perdelik tiyatro eseri  1871 yılında sahneye konuldu .
Bedros Turyan yaşadığı  dönemde , dönemin gazetelerinden ”Orakir” gazetesinde ,Hagop Baronyan’ın ”Tadron” dergisinde  yazar ve editör olarak çalıştı.
Ermeni edebiyatının şiir dünyasında ,şiirlerinde kullandığı  sade ülubuyla tanındı.Şiirlerinde ölüm  ve hayat konularını işledi,eserleri Almanca ,İngilizce,Rusça,Fransızca ve Türkçe’ ye çevrildi.
”LICAG”(gölcük),”INC GISEN”(Ne Diyorlar),”TURKUHIN”(Türk Kızı),”DRDUNÇ”(Şikayet),”IM MAHI”(Ölümüm), ”ZIĞHÇUM”(pişmanlık) adlı eserler şiirlerinden birkaçıdır.
Bedros Turyan,21 Ocak 1872 tarihinde ,hayatının ilk baharında 21 yaşında ,verem hastalığından yoksulluk ve fakirlik  içinde
hayata gözlerini yumdu.

 

Mezarı Üsküdar Ermeni mezarlığındadır.
Kendisini rahmetle anıyoruz.

 

Dr.med.Sarkis Adam

 

Yorumlar kapatıldı.