İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Alman Lisesi’ne Noel yasağı” iddiası

Fulya Canşen
Milli Eğitim Bakanlığı iddia ile ilgili sorulara yanıt vermed. Alman Lisesi’nde öğrencilere Noel dersinin yasaklandığı iddia ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı iddia ile ilgili sorulara yanıt vermedi. Yasağın iki ülke arasında imzalanan kültür anlaşmasını zedelediği ifade ediliyor. Türk yetkililerin İstanbul’daki Alman Lisesi’nde çalışan Alman öğretmenlere Noel kültürüne dair ders vermelerini yasakladığı iddia edildi. Der Spiegel dergisinin haberine göre, okul yönetimi E-Mail üzerinden bir genelge yayınlayarak öğretmenlerin derslerde öğrencilere Noel gelenekleri, Hıristiyan bayramı hakkında bilgi vermesi ve şarkılar söylenmesinin hemen yasakladı.

Alman başkonsolosluğunda yapılacak Noel töreninde Alman Lisesi korosunun katılmasına da izin verilmediği bildiriliyor.  Yasağa gerekçe olarak Alman Lisesi’nin Türkiye’ye ait bir devlet okulu olduğu Almanya’nın sadece öğretmen gönderdiği belirtiliyor.
Türkiye’nin en iyi okulları arasında sayılan Alman Lisesi’ne Almanya 35 öğretmen gönderiyor ve milyon Euroluk maddi yardımda bulunuyor. Almanya’nın Türkiye’ye yolladığı öğretmen sayısı 80.  Der Spiegel haberinde İstanbul Erkek Lisesi ile Alman Lisesi’nin birbirine karıştırılmaması gerektiğini yazıyor. İstanbul Lisesi devlet, Alman Lisesi de özel okul statüsünde. İstanbul Lisesi Türk öğrenci alırken, oldukça pahalı olan Alman Lisesi Alman ve Türk öğrencileri kabul ediyor. Alman Lisesi’nden mezun olan öğrenciler Abitur adı verilen lise bitirme sınavına girerlerse Almanya’da üniversite eğitimi almaya da hak kazanıyorlar. Almanca der verilen Alman Lisesi’nde öğretmenlerin yarısı Almanya’dan geliyor. Okul yönetiminde bulunan Alman öğretmenler arasında uzun zamandır huzursuzluk yaşandığı kaydediliyor. Haziran ayında mezuniyet töreninde Alman başkonsolosunun konuşma  yapmasına izin verilmemişti. Noel yasağının gerginliği arttırmasından endişe ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu ana kadar yasakla ilgili soruları yanıtlamadığı gelen haberler arasında.
Almanya’nın Alman Lisesi’ne etkisi bir asır öncesine dayanıyor. İlk defa 1914 yılında Almanya’dan gelen dört öğretmen göreve başlamıştı. Birinci dünya savaşından sonra bir süre öğretmen gönderilememiş, 1957 yılında Almanya ve Türkiye arasında imzalanan Kültür Anlaşması’ndan sonra yeniden Alman öğretmenler görev almaya başlamıştı. Anlaşmanın 12. maddesinde tarafların kültürel değerlerin alışverişinde karşılıklı olarak birbirini desteklemekle yükümlü olduğu yazıyor. Noel yasağının söz konusu anlaşmayı zedeleyeceği iddia ediyor.
Kulislerde Alman muhafazakarların da Noel yasağına karşılık Almanya’daki okullarda İslam dersi yasağı getirilmesini önereceği konuşuluyor.

Yorumlar kapatıldı.