İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AZİZ HAGOP YORTUSU: NUSAYBİNLİ PATRİK AZİZ HAGOP’un ANISINA

Nusaybinli ,Aziz Hagop evrensel(ekümenik) kilisenin ,sevilen ve ünlü azizlerinden biridir,gerçekleştirdiği  bir çok mucizeler nedeniyle, kendisine “Mucizeler Yaratan”da denir.
Belgesel verilere göre, o, Ermeni kilisesinin ilk başpatriği ve katolikosu  Aziz Krikor Lusavoriç’in(aydınlatıcı) halasının oğludur. Hagop cocuk yaşlarında Kayseri’ye getirilir ve orada Hristiyan öğreti ve ilkelerine göre eğitilir, kısa bir zaman sonra Hagop kızkardeşi ile birlikte  İran’a gider,orada krallar gibi ihtişamlı bir hayat yaşar, ancak Hagop bu zengin ve ihtişamlı hayatı terk eder ve inzivaya çekilir,Nusaybine gelir, orda Maruke adında çok muhterem bir münzevi ile tanışır,ondan etkilenir . Hagop, çevre halkın çoğunun Hristiyan inancına karşı tereddütleri olduğunu öğrenir,bu nedenle kendini ,çevre halkı Hristiyanlık  ilke ve öğretileri hakkında  bilgilendirmeyi ve aydınlatmaya adar, yaşamı boyunca sayısız mucizeler gerçekleştirir, harikalar yaratır ve azizler mertebesine çıkar. 
Efsanevi anlatımlara göre, aziz Hagop  yattığı yerden,mucizeler yaratan ve şifalı ,derde  deva soğuk su kaynağı fışkırdığı , bu kaynağın hemen bitişiğinde azizin kendi adıyla anısına bir kilise inşa edildiği söylenir.
Nusaybin’in Melinidos adlı başepiskopos vefat edince,Nusaybin Başpisikoposluk tahtına Patrik rütbesiyle çıkar. Uzun müddet görev yaptıktan sonra 350 tarihinde vefat eder.
Ermeni kilisesi Nusaybinli Aziz Patrik Hagop,Münzevi Maruke ve Episkopos Melinidos un hatırlarını, kutsal Doğuş Yortusu Öncesi 50 günlük”Hisnag ”döneminde  dini ayinlerle kutlamaktadır.2016 yılında bu tarih  12 Aralık 2016 Salı gününe rastlamaktadır. 
Bu vesile ile tüm ”Hagop” ların isim günlerini kutlar,sağlık, afiyet, huzur ve esenlikler dilerim .
                                                                                               
                                                                                                                              Dr. Med. Sarkis Adam
Kaynak:Lusamud Kilise Takvimi
ՏՕՆ  ՍՐԲՈՑՆ   ՅԱԿՈՎԲԱՅ   ՄԾԲԵՆՑԻ( Նուսայպին)
                           ՀԱՅՐԱՊԵՏԻՆ
Այս  տարի ,Հայ Առաքելական Սուրբ Եկեղեցին  Սբ.Յակոբ Մծբենցի հայրապետին եւ Մարուգէի ճգնաւորի ու Մելիտոսի եպիսկոպոսին յիշատակը կը տօնախմբէ ,12 Դեկտեմբեր     2016 թուականին:
Սուրբ Յակոբ Մծբենցի( Նուսայպին) հայրապետը  ընդհանրական եկեղեցւոյ հեղինակաւոր եւ սիրուած  սուրբերէն մին է, իր կատարած  բազում  հրաշքներու շնորհիւ կը կոչուի նաեւ,”Սքանչելագործ”.
Վաւերգրական աղբիւրներու համաձայն, ան, մեր առաջին հայրապետ Սուրբ Գրիգոր Լուսաւորիչի հօրաքրոջ որդին է:Մանուկ  Յակոբ կը բերուի Կեսարիա ուր կը դաստիարկուի Քրիստոնէական ոգիով, աւելի վերջ  Յակոբ իր քրոջ հետ կը տեղափոխուի Պարսսկաստան, ուր,որոշ ժամանակ մը արքայական կեանք կ’ապրի:Սակայն Յակոբ կը թողու այդ ճոխ կեանքը, կը նուիրուի  ճգնաւորութեան կեանքի եւ կու գայ Մծբեն(Նուսայպին) քաղաքը ,ուր կը հանդիպի սրբակենցաղ  Մարուգէ անունով ճգնաւորին,անկէ հոգապէս կը ներշնչուի ու կը լսէ որ, այդ կողմի ժողովուրդէն շատեր թերահաւատ են եւ կասկածով կը մօտենան Սուրբ Գիրքին, այս պատճառաւ Յակոբ իրեն գլխաւոր պարտականութիւն կը համարէ ժողովուրդը  առաջնորդել,դէպի Քրիստոնէական հաւատք:
Յակոբ իր կեանքի ընթացքին  բազմաթիւ հրաշքներ կը գործէ, կը դասաւորուի սուրբերու շարքին:
Ըստ աւանդութեան Սբ.Յակոբի պառկած տեղէն  բուժիչ եւ հրաշագործ յատկութիւն ունեցող սառնորակ աղբիւր մը բխել է,իսկ աղբիւրի կողքին յատագային սուրբի անուով եկեղեցի մը կառուցուել է:
Երբ որ, Մծբենի Մելիտոս անունով եպիսկոսը կը մահանայ , սուրբ աթոռին հետեւորդը կ’ըլլայ Սուրբ Յակոբ Մծբնեցին, երկար տարներ իր հոտը հովելէ վերջ կը վախճանի 350 թուականին:
2016 թուակիր  տարուայ համար ,Հայ Առաքելական Եկեղեցին,Մծբենցի  Սուրբ Յակոբ Հայրեպիտի,Մարուգէ ճգնաւորի եւ Մելիտոս եպիսկոպոսի յիշատակը  կը  նշէ  ,12 Դեկտեմբեր 2016 երեքշաբթի օր.
Այս առիթով,սրտանց ու ամենաջերմ բարեմաղթանքներով կը շնորհաւորենք մեր սիրելի Յակոբներու անուանակոչութեան տօնը.
                                                                                                         Տքթ.Սարգիս Ատամ.
Օգտագործուած Ակ: Լուսամուտ Եկեղեցական Օրացոյց.

Yorumlar kapatıldı.