İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKUT, onursal başkanı Nasuh Mahruki’nin Ermeni olmadığını ‘uzun uzun anlattı’


 KUT’un web sitesinde, derneğin onursal başkanı Nasuh Mahruki’nin Ermeni olmadığının uzun uzun anlatıldığı ortaya çıktı. Fotoğraf: woow.com.tr
Fotoğraf: woow.com.tr

AKUT Arama Kurtarma Derneği’nin web sitesinde, derneğin faaliyetlerini daha iyi anlatabilmek için ‘Sıkça sorular sorular’ adında bir bölüm bulunduruyor. AKUT’un, ‘derneğin daha yakından tanınmasını sağlamak’ amacıyla hazırlandığını belirttiği bölümde, derneğin nasıl çalıştığı, gönüllülerin nasıl destek verebileceği ve idari sistemi anlatılıyor.
Ermeni olmadığını anlattılar
nasuh-ermeni
Görsel: akut.org.tr/sss
Aynı bölümde, “AKUT Başkanı Ali Nasuh Mahruki Ermeni midir?” diye bir soru da bulunuyor.
AKUT, bu soruya Mahruki’nin Ermeni olmadığını ‘kanıtlamak’ için uzunca bir cevap vermiş: “Sevgili Başkanımızın ön ismi Ali’dir. Tam adı ve soyadı Ali Nasuh Mahruki’dir. Yakın çevresi tarafından genellikle ‘Nasuh’ ismi kullanıldığından bu ismi ön plana çıkmaktadır. Ali ismi, büyük büyük dedesi olan ve 2’inci Mahmut döneminde Osmanlı Donanmasının başında bulunan (ki bugünkü unvanı ile Deniz Kuvvetleri Komutanı) Kaptan-ı Derya Ali Paşa’dan gelmektedir. Ali Paşa, Sakız ayaklanmasını bastırdıktan sonra limana sızan bir Yunan denizcisi olan Kanaris tarafından bomba yüklü gemi ile Amiral gemisine yapılan saldırı sonucu yanarak hayatını kaybeder. Bu elim olayın ardından aileye ‘yanık’ anlamına gelen ‘Mahrukizade’ ismi verilir. Aile Soyadı Kanunu ile Mahruki soyadını alır.”
‘Siyasi baskılarla’ başkanlığı bırakmıştı
İstanbul valiliği, AKUT’un 49 yıllığına kiraladığı ve 15 yıldır da merkez olarak kullandığı binayı 15 gün içinde boşaltmasını istemişti.
Nasuh Mahruki, Sözcü gazetesindeki köşesinde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Genel Koordinatörü Orhan Karakurt yönetiminde AKUT üzerinde siyasi bir baskı kurulduğunu yazmıştı.
Nasuh Mahruki de başkanlığı bırakacağını 11 Kasım’da açıklamış, bu kararını, iktidardan gelen baskılarla gerekçelendirmişti.
AKUT da daha sonra yaptığı açıklamada, Mahruki’nin yönetime dilekçe sunarak hem dernek başkanlığı hem de yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği belirtilmiş, imza yetkisi olmayan onursal başkanlığa getirildiği bildirilmişti.
Diyanet, Yeni Camii’yi ‘anlatıyor’: Pis bir Yahudi mahallesiydi
İyi de ‘Haçlılar’ın günahı ne?
Filed Under: Diken’e takılanlar

Yorumlar kapatıldı.