İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Amerika’lı Ermeni yazardan, “New York Times” için Karabağ makalesi

Amerika’lı Ermeni yazar Chris Bohjalian, “The New York Times” için Dağlık Karabağ hakkında bir makale kaleme aldı. “Terk edilmiş Taliş köyünün etrafında kazılmış hendekler, Birinci Dünya Savaşını anımsatıyor.” diye yazan Bohjalian, 400 kişilik bir nufüse sahip Taliş’in bombardımanlara tabi tutulduğunu ve yerel halkın, evlerini terk edip göç etmeye mecbur kaldığını dile getirdi.

1994’te elde edilen ateşkes anlaşmasının, bu yıl Nisan ayında Azerbaycan tarafından ihlal edildiğini hatırlatan yazar, bu yaz Dağlık Karabağ’a yaptığı ziyaretini anlattı.
Günümüzdeki ve tarihi Ermeni topraklarını her yıl ziyaret ettiğini bildiren Bohjalian, “Bu topraklar, benim kanımdadır. Ziyaretlerim ise, birer haç. Ben, bir Amerika’lı Ermeniyim. Fakat hayatımın bir yarısını yaşadıktan sonra bu eski dünyanın nasıl beni çektiğini ancak anladım” şeklinde yazdı.
Nisan’da yüzlerce askerlerin şehit düştüğü ve tank, topçu ve İHA’larn katıldığı dört günlük savaşın kısa, fakat çok şiddetli olduğunu hatırlatan yazar, Taliş’te Azeri askerler tarafından Ermeni yaşlı çiftin işkencelerle öldürüldüğünü, Ermeni azskerlerin başlarını kesildiğini anlattı. Bohjalian, bu gelişmeler kapsamında ABD Kongresi Temsilciler Meclisinin Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Brad Sherman’ın, Azerbaycan’ın savaş suçlarını araştırma çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in, Stepanakert’in yeni havalimanına iniş yapmak üzere havalanacak yolcu uçaklarını vurma tehdidinie ve Budapeşte’teki  NATO seminerlerinden birisi sırasında Ermeni askerini  baltalayan Ramil Safarov’un, kendi ülkesinde kahramanlaştırıldığına dikkat çeken Bohjalian, son dönemde ise Azerbaycan’ın, iki Ermeni okulu bombardımana tabi tuttuğunu  yazdı.
Karabağ halkının, kendi evlerini korumak için bütün güçleriyle mücadele verdiğini söyleyen yazar, “Ermeniler için bu, bir hayata kalma mücadelesidir. Bu, vatanımızın bir parçasını koruma çabamızdır.” diye yazdı. Ermenilerin, Soykırım sırasında etnik temizlemeye tabi tutulduğunu hatırlatan Bohjalian, “Osmanlı İpmaratorluğu’nda her dördümüzden üçü, Birinci Dünya Savaşı sırasında planlı bir şekilde yok edildi” diye devam etti.
Bohjalian, makalesini şöyle sonlandırdı: “Bu nedenle Dağlık Karabağ’ın geri adım atması mümkü değil. Bu nedenle de bu ülkenin küçük olmasına rağmen her zaman hendeklerde askerleri var.”
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.