İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD’nin ikinci en üst düzey diplomatı Ermeni Soykırımı’nı tanıdı

ABD’nin BM Büyükelçisi Samantha Power, 1915’te Ermenilerin başına gelenleri Soykırım olarak nitelendirdi. Konuya değinen “Associated Press”, Obama yönetimi tarafından Ermeni Soykırımı’nın gizlice tanınmış olma ihtimalini dile getirdi. “Soykırım terimi, başta Devlet Başkanı Barrack Obama olmak üzere   ABD’li siyaset adamları için uzun zamandan beri bir tabu haline gelmiştir. Obama, bunun yerine kitle katliamlar ile tarihi trajediden söz ediyor. Fakat ABD’nin BM Büyükelçisi, geçen hafta kendi başkanından çik daha ileri gitti”, diye yazan kaynak, Nobel Barış Ödülünü kazanmış olan Elie Wiesel anısına New York’ta yapılan anma töreninde konuşan Power’in, bugüne kadar devam eden tarihi haksızlıklardan bahsederken Ermeni Soykırımı’a da değindiğini aktardı.

“Associated Press”,  ABD’li büyükelçinin konuşmasını şöyle yorumladı:
“Power,  ayrıntılara girmeden sadece beş kelime söyledi. Fakat bu beş kelime Amerikan’ın ortağı ve NATO müttefiği olan Türkiye’yi öfkelendirebilir. Türkiye,  Ermeni Soykırımı’nın herhangi bir şekilde anılmasına çılgınca bir isyanla tepki veriyor. ” diye yazdı.
Power’in, statüsü bakımından  ABD’nin ikinci en üst düzey diplomat olduğuna dikkat çeken kaynak, büyükelçinin bu sözlerinin, Obama’ya yönelik eleştiri olarak algılanabileceğine dikkat çekti.
Obama’nın, ABD Devlet Başkanı olarak seçilmeden önc Ermeni Soykırımı’nı tanıyacağını vaat ettiğini, fakat seçildikten sonra sadece “20. Yüzyılın ilk kitle katlıiamları ile trajediden’ bahsettiğini hatırlatan “Associated Press”, Samantha Power’in ise Obama yönetimine katılmadan önce soykırımlar konusunda ABD’nin yürüttüğü politikayı eleştien bir gazeteci olduğuna dikkat çekiyor.
Power’in, perde arkasında Ermeni Soykırımı’nın Obama tarafından resmen tanınmasına yönelik yoğun çabalar harcadığını  dile getiren kaynak, sözcü Kurtis Cooper’in, konuyla ile ilgili açıklamalarını da aktarıyor.
Cooper, Power’in Soykırımı tanıyan açıklamasının, Obama yönetiminin tutumunda herhangi bir değişiklik yaşandığının bir ifadesi olmadığını ileri sürerek, bu sözlerin “haksızlıklar, kitle katliamlar ile soykırımları etraftan izlemek yerine yoğun bir şekilde bunlara karşı müzadele verme çağrısı olarak nitelendirdi.
ABD Dışişleri Banlığı sözcüsü Mark Toner ise, ABD’nin Soykırım ile ilgili resmi yaklaşımının değişmediğine vurgu yaparak, “Devlet başkanı ile yönetimin diğer üst düzey yetkilileri, bir buçuk milyon Ermenilere karşı işlenen vahşeti defalarca tanıyarak, tarihi gerçeklerin tam, adli ve içten tanınmasının, herkesin yararına olacağına dikkat çekti” yorumunu yaptı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.