İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan ile lavaş mutabakatı sağlandı

Olkan Özyurt Olkan Özyurt
Ermenistan’ın lavaşı kendi adına UNESCO’ya tescil ettirmesi sonrasında başlayan kriz bir mutabakatla çözüldü. Etiyopya’da yapılan toplantıda lavaş UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne Türkiye adına da kayıt edildi. Peki olayın perde arkasında neler yaşandı?

Ağır ve yoğun gündem nedeniyle gözden kaçmış olabilir, hafta içinde lavaş-yufka UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne Türkiye adına kayıt edildi. E ne olmuş diyebilirsiniz. O zaman filmi başa sarıp anlatalım. Nasıl Yunanlılarla baklavanın kime ait olduğu konusunda vakti zamanında kriz çıktıysa lavaş da Türkiye ile Ermenistan arasında bir krizin öznesiydi. Süreç 2011’de keşkek kriziyle başladı. Kültür Bakanlığı bu yemeği Geleneksel Tören Keşkeği adıyla Türkiye adına UNESCO’ya tescil ettirdi. Keşkeği sahiplenen ve Türkiye’ye kaptıran Ermenistan bu hamleye lavaşla karşılık verdi. UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne lavaşı Ermenistan adına tescil ettirdi. Bu noktada lavaş iki ülke arasında bir krizin öznesi oldu. Uzun zamandır Kültür Bakanlığı lavaşı Türkiye adına kayıt ettirmek için yoğun bir uğraş veriyordu. Nihai karar da geçtiğimiz hafta içi Etiyopya’da yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası 11. Komite Toplantısı’nda verilecekti. Dosyalar elde toplantılara girildi. Türkiye lavaş dosyasını sundu. Tabii Ermenistan lavaş bizim ve Ermenistan adına UNESCO zaten tescil etmişti diyerek beklenen itirazını yaptı. Ufak çaplı bir kriz çıktı. Bu noktada UNESCO yetkilileri, Ermenistan heyetine UNESCO’nun ve bu listenin önemini hatırlattı. Bu hatırlatma Ermenistan heyetinin tavrını yumuşatmıştı. Türkiye heyeti de boş durmuyordu. Yürütülen diplomatik girişimler sonucu Azerbaycan, İran, Kırgızistan ve Kazakistan’ın desteği alındı. Böylece lavaş konusunda Türkiye ile Ermenistan arasında bir anlamda mutabakat sağlandı ve lavaş Türkiye adına da tescil edildi.
LİSTEDE 14 UNSUR VAR
UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne Türkiye’den pek çok unsur kayıtlı. Bu yıl lavaş ile birlikte Geleneksel Çini Ustalığı da listeye girdi. Böylece toplamda 14 unsur ile Türkiye, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne en çok unsur kaydetti.
Fidel Castro’ya veda töreni
Küba devriminin lideri Fidel Castro’nun külleri Santiago de Cuba’da düzenlenen defin töreniyle toprağa verildi. Castro’yu uğurlamaya binlerce Kübalı geldi.
 Kuba Trauerfeier Fidel Castro (picture-alliance/dpa/O. Barria)
ÖNERDİĞİMİZ LİNKLER
Küba lideri Fidel Castro için son görev
90 yaşında ölen Fidel Castro için düzenlenen törene yüz binlerce Kübalı, aynı zamanda devlet ve hükümet başkanları katıldı. (30.11.2016)
Castro’nun ardından hüzün ve sevinç bir arada
Küba devriminin lideri Fidel Castro’nun külleri bin kilometre yol kat ederek ülkenin güneydoğusundaki Santiago de Cuba’da sade bir törenle toprağa verildi.
Kübalı yetkililer cenaze töreninin canlı yayınlanmasına izin vermedi. Castro’yu son yolculuğuna uğurlamak için kente gelen binlerce Kübalının defin törenine katılmasına izin verilmedi.
Sabah saatlerinden itibaren yaklaşık 2 bin kişi başkent Havana’ya 800 kilometre uzaklıktaki Santiago de Cuba kentinin sokaklarında Castro’nun küllerini taşıyan askeri konvoyu takip etti.

Yorumlar kapatıldı.