İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’de Ermenice gazetelere devletin mali desteği tekrar başladı

Türkiye Basın İlan Kurumu tarafından gayrimüslim gazetelere yapılan maddi yardım yeniden başladı. Kurum, ilan ve reklam şartı aramaksızın altı gazeteye maddi yardımda bulunacak.
Agos gazetesinde yer alan haberde şunlar kaydedildi: Basın İlan Kurumu’nun 23-25 Kasım 2016 tarihleri arasında yapılan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Nor Marmara, Jamanak, Apoyevmatini, İHO, Şalom ve Agos gazetesine maddi destek yapılması kararı alındı.

 

Türkiye’de gayrimüslim gazeteleri, maddi imkansızlıklarla boğuşuyor. Bazı gazeteler kapanma noktasına geldi. Rum toplumunun 1925’den bu yana yayın yapan gazetesi Apoyevmatini, yıllardır yayın yaptığı bürosunu geçtiğimiz yıllarda kapatmak zorunda kalmıştı.
Basın İlan Kurumu, resmi ilan ve reklamları dağıtımı sayesinde gazetelere maddi destek sağlıyor. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine çalışma başlattı.
2012 yılında mevzuat değişikliği yapıldı. Ancak bu, ilanlarla değil, ‘reklam’ vermeyle ilgili bir değişiklik yapıldı ve düzenlemede şu ifadelere verildi: “Lozan Barış Antlaşması uyarınca, ‘azınlık’ statüsünde sayılan cemaat mensupları tarafından yayınlanan gazeteler, yazılı talepte bulunmaları halinde resmî reklam yayınlayabilir.” Ancak, düzenleme yapılmadan önce de, gazetelerin resmî reklam almaları önünde engel bulunmuyordu.
Basın İlan Kurumu tarafından desteğe başlanmasının ardından, gazeteler kendi imkânlarıyla kamu kurumlarından aldıkları ilanlardan %15 oranında komisyon ödemeye de başladı. Basın İlan Kurumu kanalından gelmeyen, belediyeler ve üniversitelerin verdiği ilanlar da bu kapsama giriyor. Basın İlan Kurumu aracılığıyla Agos gazetesine şimdiye kadar sadece bir resmî ilan geldi.
Ermenistandan haberler

Yorumlar kapatıldı.