İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Polonya’da gösteri önceliği devlet ve Kilise’de

Polonya’da kamu ve Kilise kurumlarına gösteri önceliği tanıyan tartışmalı yasa tasarısı meclisin alt kanadından geçti. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununda yapılan düzenlemeye göre devlet veya Kilise tarafından düzenlenecek etkinliklere öncelik tanınacak, aynı gün ve aynı yerde başka eylem yapılmasına izin verilmeyecek.

İçişleri Bakanı Mariusz Blaszczak iki muhalif görüşteki kesimin aynı anda gösteri düzenlemesinin çatışmalara yol açacağını, düzenlemenin insan haklarına aykırı olmadığını savundu.
Yasanın muhaliflerinden Ombudsman Adam Bodnar ise insan hakları örgütlerinin düzenlemeye neden karşı çıktığını şöyle anlatıyor:
“Eğer bir kişi çıkıp eylem düzenlemek istediğinde, yeteri kadar öncesinden izin almak için başvurup hazırlıklara başladığında, yönetim size dönüp: ‘Özür diliyoruz, o gün, aynı yerde devlet tarafından organize edilen bir gösteri var. Bu nedenle siz toplanamazsınız’ diyebilecek. Bu yasa, eylemleri dağıtmak için hükümetin elini güçlendirecek.”
Eleştiri toplayan yasa, parlamentonun üst kanadı Senato’da tartışılacak.
Polonya’da en son hükümetin hazırladığı, kürtajı yasaklayan yasa tasarısı protestolara yol açmış, ülke çapında düzenlenen eylemler tasarının geri çekilmesiyle sonuçlanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.