İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dolar ve Euro Rekor Kırdı

ABD Doları 3,4981 ile ve Euro 3,7186 ile TL karşısında en yüksek değere ulaşırken, bunun gerekçesi olarak OPEC’in petrol üretimini düşürerek petrol fiyatlarını artırması ve Başkanlık konusunda referandum ihtimalinin artması gösteriliyor.

ABD Doları 3,4981 ve Euro 3,7186 ile rekor kırdı.
Borsa İstanbul’da ise kayıplar yüzde 2’yi geçti. Bir ara 74.094 puanı gören endeks, artan satış baskısıyla 72.336 puana kadar gevşedi.
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bugün gelişmekte olan ülke piyasalarındaki eğilime baktığımızda TL, emsal ülke para birimlerinden negatif yönde ayrışıyor.
Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL, yüzde 1’i aşkın değer kaybederek dolara karşı en zayıf performansı gösteriyor.
Artışın nedenler
Dünya Gazetesi’ne konuşan KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, TL’deki negatif ayrışmanın nedeni olabilecek faktörleri şu şekilde aktardı:
* Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerden sonra ortak yapılan basın açıklamasında; Başbakan Binali Yıldırım’ın iki ifadesi önemliydi. Cumhurbaşkanı’nın eğer seçilirse partisiyle ilişiğinin kesilmeyeceği ve Meclis görüşmeleri sonlandığında 60 gün içinde referandumun gerçekleşecek olması. AKP ve MHP büyük ölçüde mutabakata varmış görünüyor. Tasarının kısa sürede Meclis’e gelmesiyle beraber referandum sürecinin de hızlanması beklenebilir.
* Bunun dışında net petrol ithalatçısı olan Türkiye açısından petrol fiyatlarındaki yükselişin olumsuz olması piyasaları etkileyen bir diğer önemli faktör olarak öne çıkıyor. Petrol fiyatlarında 10 dolar hareket, enflasyona yarım puan etki ediyor. Yine petrol fiyatlarında 10 dolar hareket cari açığın milli gelire oranını yarım puan etkilerken, cari açıkta da yıllık bazda 4,4 milyar dolar değişime neden oluyor.
* Diğer neden ise; ABD tahvillerindeki getirinin artması.
Fitch: Piyasanın yeniden dengelenmesi için büyük adım
Foreks’te yer alan habere göre, derecelendirme şirketi Fitch Ratings, OPEC’in üretimin 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere 1,2 milyon varil/gün azaltılması yönünde vardığı anlaşmanın piyasanın yeniden dengelenmesine yönelik büyük bir adım olduğunu söyledi.
OPEC’in 2008 yılından bu yana ilk kez fiyatları desteklemek için üretimi kısma kararı aldığına işaret eden Fitch, bu kararın piyasada çok daha hızlı bir yeniden dengelenmeye yol açmasının muhtemel olduğunu vurguladı. (EKN)
Dolar ve Euro Rekor Kırdı
ABD Doları 3,4981 ile ve Euro 3,7186 ile TL karşısında en yüksek değere ulaşırken, bunun gerekçesi olarak OPEC’in petrol üretimini düşürerek petrol fiyatlarını artırması ve Başkanlık konusunda referandum ihtimalinin artması gösteriliyor.
İstanbul – BİA Haber Merkezi
01 Aralık 2016, Perşembe 17:48
 
 
Anahtar Sözcükler
Ekonomi dolar petrol euro döviz başkanlık OPEC
Bu Haberin Uzantıları
Yıldırım: OHAL’de Ekonomiyi Etkileyecek Karar Almadık
01 Aralık 2016
Başbakan Yıldırım, “OHAL kalksın, KHK’li yönetim son bulsun” diyen TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran …
İlgili Haberler
Ekonomideki Gidişatın Nedeni İçerisi mi Dışarısı mı?
28 Kasım 2016
AKP ekonomideki olumsuz gidişi ve döviz kurlarındaki artışı uluslararası dengelere bağlarken, bazı ekonomistler …
Dolarda Merkez Bankası ve AP Kararları Sonrası Geniş Dalgalanma
24 Kasım 2016
Merkez Bankası’nın faiz artırma kararı sonrası 3,40’tan 3,36’ya düşen Dolar, AP’nin Türkiye ile …
Ekonomi Bakanı: OHAL’in Uzamasını Ben de İstemiyorum
24 Kasım 2016
Ekonomi Bakanı Zeybekçi, OHAL’in ikinci uzatmadan sonra tekrar uzatılmasını istemediğini söyledi. …
PROF. DR. HAYRİ KOZANOĞLU YORUMLADI
Dolardaki Yükselişin Sokaktaki Vatandaşa Etkisi Ne Olacak?
18 Kasım 2016
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Dövizle işim yok” diyenlerin de kur artışlarından etkileneceğini, petrol …
Bugün En Çok Okunanlar
SURUÇ KATLİAMI’NIN 500. GÜNÜ
“29 Yaşındayım, Yaşım Kadar Ameliyat Oldum”
01 Aralık 2016

Yorumlar kapatıldı.