İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fillon’un sözcüsü Boyer Ermeni haçı taktı, sosyal medya yıkıldı!

Fransa’da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon’un sözcüsü olan Valerie Boyer, Fillon’un zafer gecesi France 2 ekranlarına “Ermeni haçı” şeklindeki kolyesi ile çıktı. Fransa’da 1915 Olayları konusundaki yasa tasarısının mimarı olan ve Türkiye karşıtı tutumuyla gündeme gelen Boyer, yapılan eleştiriler sonrası, aynı gece başka programı kolyesiz çıktı.

Merkez sağın cumhurbaşkanı adaylığını kazanan François Fillon’un zaferini anlatmak üzere devlet kanalı France-2’ye çıkan sözcüsü Boyer, boynundaki ‘Ermeni haçı’ ile dikkat çekti. Kolyeyi önce yana çeviren, sonra düzelterek açıklamalarına devam eden Boyer, “din ve devlet işlerinin ayrı olmasını gerektiren 1905 tarihli laiklik kanununa aykırı davrandığı gerekçesiyle” internetten eleştiri yağmuruna tutuldu.
Kolye Twitter’da trend konular listesine (TT) girdi. “Bu mu laiklik?” ve “Merkez sağı böyle mi birleştireceksiniz?” gibi tepkiler üzerine Boyer, programın ardından France Info radyosuna konuştu. Fransız siyasetçi, “Ben bu haçı hiçbir zaman boynumdan çıkarmam, her zaman taşıyorum. Bunun kötüye yorumlanacak hiçbir tarafı yok. Çünkü haç bir baskının sembolü değildir” dedi.
Taktığı kolye Ermeni haçı, anne babasına söz verdi!
Kolye ile ilgili Ermeni asıllı Fransız oyuncu Serge Avedikian Twitter’dan yaptığı açıklamada,  Boyer’in taktığı kolyenin Ermeni haçı olduğunu duyurdu. Avedikian, Boyer’in anne babasına, Fillon’un seçimleri kazanması durumunda kolyeyi takacağı yönünde söz verdiğini söyledi.
Slate: Mecliste Ermeni lobisinin sözcüsü
Konuyla ilgili Slate’da yer alan haberde de Boyer’in anne babasının Ermeni olmadığı, ancak, Belediye Başkanlığı yaptığı Marsilya’nın 11 ve 12’inci belediyelerinde yoğun Ermeni nüfusunun yaşadığına dikkat çekildi. Boyer’in Fransa  Ulusal Meclisi’nde de Ermeni lobisinin sözcülüğünü üstlendiğini aktarıldı.
Sadece Müslümanların görünürlüğü ile mücadele edecek
Ayrıca Fransa İslamofobi İle Mücadele Derneği’nin paylaştığı mesajda da, ”Fillon sadece Müslüman toplumun görünürlüğüyle mücadele edeceği noktasında bizi uyarmıştı. Diğer dini gruplar özgürce inancını yerine getirebilir. Henüz zafer gecesi, sözcüsü bunun örneğini gösterdi.”diye kaydedildi.
Tepkiler sonrası kolyeyi çıkarı
Buna karşın, Huffington Post’un haberine göre; Boyer, katıldığı bir sonraki televizyon programında o kolyeyi çıkardı. Gazete, “kolyesiz Boyer’in” BFM TV’deki görüntüleriyle önceki kolyeli görüntülerini yan yana yayınladı.

Yorumlar kapatıldı.