İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

CHP’den Avrupa Parlamentosuna Çağrı: “Müzakereleri Askıya Almayın”

ANKARA – CHP, Avrupa Parlamentosu milletvekillerine Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasına ilişkin yapılacak kritik oturum öncesinde “müzakereleri askıya almayın” çağrısı yaptı. CHP İstanbul Milletvekili ve AB Uyum Komisyonu üyesi Selina Doğan, müzakelererin askıya alınmasının anti demokratik uygulamalarda ısrar eden AKP’nin elini güçlendireceğini belirterek AB parlamenterlerin tasarıya “hayır” oyu vermelerini istedi.

Doğan,  AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri adına TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir de katıldı. Doğan, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakereleri tek başına askıya alma yetkisi bulunmadığını ancak bugün alınacak kararın AB liderleri için tavsiye niteliğinde olması bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
42 HÜKÜMET 19 BAŞBAKAN GEÇTİ
Avrupa’ya katılım iradesini ortaya koyduğu 1958 yılından bugüne kadar Türkiye’de darbeler ve muhtıraların gerçekleştiğini, 42 hükümetin kurulduğunu ve Türkiye’nin 19 ayrı başbakanla yönetildiğini anlatan Doğan, tüm bu süre boyunca Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden, Avrupa Birliği’nin de Türkiye’den vazgeçmediğini ifade etti.
Doğan, AB müzakerelerinin başladığı 11 yıl boyunca ana muhalefet partisi olarak Türkiye’nin attığı adımları desteklediklerini ve kolaylaştırıcı olduklarını belirterek “Ancak tüm bunlara karşın bugün Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ipler kopma noktasına gelmiştir. Bunun en büyük nedeninin, Türkiye’de son dönemlerde yaşanan anti- demokratik uygulamalar olduğu herkesin malumudur” dedi.
“TÜRKİYE, ELİNİN TERSİYLE İTİYOR”
Doğan, AKP iktidarının, “darbeyle mücadele ediyorum” gerekçesiyle tüm toplum üzerinde büyük bir baskı kurduğuna da dikkat çekerek “Demokratik hukuk devleti ilkesinden uzaklaşırsanız, Avrupa Birliği’nin en temel değerleri olan insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve basın özgürlüğü gibi alanları yok sayarsanız Avrupa’nın da buna kayıtsız kalmasını bekleyemezsiniz. Deyim yerindeyse Türkiye, Avrupa Birliği’ni elinin tersiyle itmektedir ve bunun için kamuoyuna inandırıcı hiçbir gerekçe de sunamamaktadır” diye konuştu.
Şanghay Beşlisi’nin bir alternatif olarak getirildiğini vurgulayan Doğan, Şanghay Beşlisi’nin, Avrupa Birliği’ne alternatif olamayacağını, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 3’ünü Şanghay Beşlisi, yüzde 48,5’ini ise Avrupa Birliği ülkeleri ile yaptığını bildirdi.
“50 YILLIK BİRİKİM HEBA EDİLEMEZ”
Doğan, “Avrupa Birliği teröre destek oluyor’ gibi hamasi bir söylemle 50 yıldır devam eden süreç bir anda sonlandırılamaz. Türkiye’nin geleceği, sonu belirsiz heveslere kurban edilemez. ‘Avrupa Birliği olmadı, Şangay Beşlisi verelim’ kolaycılığıyla 50 yıllık birikim, 50 yıllık hazırlık heba edilemez. AKP iktidarı bir an önce şapkasını önüne koyup düşünmek zorundadır. Avrupa Birliği gibi stratejik bir hedef, iç politika malzemesi yapılmamalıdır.” diye konuştu.
Popülizmden kaçarak ilişkilerin restore edilmesini, pürüzlerin giderilmesini ve Türkiye’nin bir an önce AB sürecine yeniden dönmesi gerektiğini belirten Selina Doğan, şöyle konuştu:
“TÜRKİYE, ERDOĞAN’DAN BÜYÜKTÜR”
“Türkiye hakkında karar verecek olacak parlamenterler sadece AKP’yi değil bütün Türkiye’yi cezalandırdıklarının farkında olmalıdırlar. Bir kez daha söylüyoruz Türkiye, Tayyip Erdoğan’dan da AKP’den de büyüktür.
Türkiye hakkında verecekleri karar, aynı zamanda anti demokratik uygulamalarda ısrar eden AKP’nin elini güçlendirecektir. AB karşıtı söylemle birlikte toplumda otoriterleşme eğilimi daha da artacaktır.
Avrupalı parlamenterler olağanüstü bir dönemden geçen Türkiye’nin bazı hassasiyetlerini de göz önünde bulundurarak ikili ilişkilerde yapıcı olma seçeneğini öne çıkararak bugünkü oylamada Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına ilişkin tasarıya ‘hayır’ oyu vermelidirler.”

Sayın basın mensubu,
Avrupa Parlamentosunda bugün AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerin dondurulmasına ilişkin tasarı görüşülecek. Tasarının görüşüleceği oturum öncesinde CHP, Avrupa Parlamentosu üyelerine çağrı yaptı.
TBMM AB Uyum Komisyonu’nun CHP’li üyeleri adına konuşan İstanbul Milletvekili Selina Doğan, müzakelererin askıya alınmasının anti demokratik uygulamalarda ısrar eden AKP’nin elini güçlendireceğini belirterek AB parlamenterlerin tasarıya “hayır” oyu vermelerini istedi.
Konuya ilişkin haberi aşağıda, basın toplantısı metnini ve toplantıya ilişkin fotoğrafı ekli dosyada bulabilirsiniz.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.
Bilgi ve iletişim için:
İnan Gedik
0535 544 1663
0312 4205750

Yorumlar kapatıldı.