İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HDP’li Paylan: Azınlıklara Yönelik Nefret Suçları Nasıl Engellenecek?

Paylan, önergesinde 2016 yılı içerisinde İstanbul’da eğitim veren Ermeni okullarının duvarlarındaki ırkçı yazılamalar, azınlıklara ait mezarlıkların tahrip edilmesi ve Agos gazetesine tehdit oluşturan kişilerin mahkemede beraat etmesini hatırlattı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekili Garo Paylan, azınlıklara yönelik artan nefret suçlarının nasıl engelleneceği, azınlıklık kurumlarının güvenliğinin nasıl sağlanacağına dair Başbakan Binali Yıldırım’a soru önergesi iletti.

Paylan, önergesinde 2016 yılı içerisinde İstanbul’da eğitim veren Ermeni okullarının duvarlarındaki ırkçı yazılamalar, azınlıklara ait mezarlıkların tahrip edilmesi ve son olarak Agos gazetesinin önüne siyah çelenk bırakılarak, “Bir gece ansızın gelebiliriz” başlığıyla bildiri yayınlayan ve aleni tehdit oluşturan kişilerin mahkemede beraat etmesini hatırlattı.
Agos’u tehdit edenlere beraat
Önergede geçen saldırılar şöyle:
* 24 Nisan 2015’te  Agos gazetesi önüne siyah çelenk bırakılmış, çelenki bırakan kişiler, sosyal medya üzerinden “Bir gece ansızın gelebiliriz” başlığıyla bir bildiri yayınladılar.
* Agos gazetesinin, bu eylemi gerçekleştiren kişiler hakkında “tehdit” gerekçesiyle şikayette bulunmaları neticesinde Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ve Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar hakkında dava açıldı.
* İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüpheliler hakkında, “Hakaret ve tehdit” suçlarından 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması talep edilmiştir fakat 17 Kasım 2016’da sanıklar beraat etti.
Okullara ırkçı yazılar
* 2016 yılında İstanbul’da eğitim veren farklı Ermeni okullarının duvarlarına farklı zamanlarda ırkçı yazılamalar yapıldı.
 Ocak 2016’da Kalfayan Ermeni Okulu’nun ön cephesine “Azap Ermeniye”,
Ağustos 2016’da Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nin duvarına “Azap Ermeniye”, “Size Kürşat’ın kinini getirdim” ve “Çatlı Reis”, Eylül 2016’da “Türk ırkı sağ olsun”,
Kasım 2016’da Bomonti Mıhitaryan Lisesi’nin duvarına “Bir gece ansızın Karabağ’dayız” yazılamaları yapıldı.
* Mezarlık ve kilise saldırısı da oldu.
Haziran 2016’da Hatay’daki Asri Musevi Mezarlığı,
Kasım 2016’da ise Adıyaman’daki Mor Petrus Mor Pavlus Süryani Kilisesi’ne bağlı Süryani Kadim Mezarlığı tahrip edildi.
Nefrete karşı ne yapıyorsunuz?
Paylan bu bağlamda şu soruları yöneltti:
* Hükümetinizce, azınlıklara yönelik artan ve cezasız kalan nefret suçlarını engellemek için nasıl bir çalışma yürütülmektedir?
* Hükümetinizce, tehdit altında olan azınlık kurumlarının, yapılarının güvenliği için özel bir önlem alınmakta mıdır?
* Milli İstihbarat Teşkilatı’nda azınlıkların yaşamakta olduğu veya bu süreçte yaşayabileceği nefret suçlarına yönelik bir soruşturma yürütülmekte midir? (NV)

Yorumlar kapatıldı.