İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan AP’ye meydan okudu: Yapacakları oylamanın hiçbir kıymeti harbiyesi yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri için yapılması beklenen oylamadan çıkacak sonucun hiçbir öneminin bulunmadığını söyledi. AP genel kurulunda Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik görüşmelerinin askıya alınması görüşü ağırlık kazanmış durumda. Yarın yapılacak oylamada bu yöndeki sonuç bildirisinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 32. toplantısının açılış oturumunda konuştu.
Cumhurbaşkanı, “15 Temmuz gecesi büyük bedel ödeyen milletimiz, Batı tarafından insafsız eleştirilere, haksız ithamlara muhatap oldu. Demokrasiye sahip çıkan bu millet, taltif edilmek yerine adeta cezalandırılmaya çalışıldı. Bu çifte standartlı, ikiyüzlü tutum halen devam ediyor. Türkiye’ye yönelik algı operasyonları azalmak yerine artıyor” dedi.
‘Batılı muhataplarımızdan somut bir destek görmedik’
Sözlerine “Biz, Avrupa Birliği’nin değerlerine pek çok üye ülkeden daha fazla sahip çıktığımızı bugüne kadar sayısız kez ortaya koyduk” diye devam eden Erdoğan, “Ancak, Batılı muhataplarımızdan kulağa hoş gelen sözlerin ötesinde somut bir destek görmedik. Tam tersine taahhütlerin hiçbiri gerçeğe dönüşmedi, verilen sözler yerine gelmedi” ifadesini kullandı.
‘AP oylamasının Hiçbir kıymeti harbiyesi yok’
Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
Cumhurbaşkanı sözü yarın Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakereleri için yapılması beklenen oylamaya getirerek şunları söyledi: “Sonuç ne çıkarsa çıksın bu oylamanın bizim nezdimizde hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. 15 Temmuz gecesi demokrasi ve istiklali için canlarını ortaya koymuş bir milletin iradesini hiçbir terazi tartamaz. Bu ülkenin istikrar ve istikbal mücadelesi orada ellerin havaya kalkıp inmesiyle kesintiye uğrayacak değildir. Bu millet tatlı su demokratı olmadığını, iradesine, özgürlüğüne ve onuruna sahip çıkmak için gerekirse canını feda edebileceğini 15 Temmuz gecesi tüm dünyaya ispat etmiştir. Bu oylamanın siyasi bir bağlayıcılığı olmasa da açıkçası verilmek istenen mesajı benim hazmetmem mümkün değildir. Avrupa Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya gitmeye tevessül etmesi dahi terör örgütlerine kol kanat gerdiğinin, onların yanında saf tuttuğunun ifadesidir.”
Ne olmuştu?
Eş başkanlar Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 10 HDP’li vekilin tutuklanmasının ardından Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı ilerleme raporunda özellilkle ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokrasinin uygulanması gibi konularda yaşanan gerilemeye dikkat çekilmişti.
Raporun yayınlanmasından hemen önce AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’yle AB üyelik görüşmelerinin dondurulmasını istemişti.
AP Başkanı Martin Schulz önceki hafta Ankara’ya “İktidar sahiplerini yollarından geri dönmeye ve Avrupa’nın demokrasilerimizin güçlenmesi için diyaloga uzattığı eli tutmaya çağırıyorum” diye seslenmişti.
Avrupa Parlamentosu OHAL’i işaret etti: Türkiye’yle müzakereler dondurulsun
AP Raportörü Piri’ye göre Türkiye, AB müzakereleri için güvenilir değil
Filed Under: vitrin

Yorumlar kapatıldı.