İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sevan Nişanyan Yargılanıyor

2012 yılında kendi blog sayfasında yayımladığı bir yazıdan ötürü, “dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla yargılanan yazar, dilbilimci ve turizmci Sevan Nişanyan’ın davası, 22 Kasım 2016 Salı günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek. İstanbul 70. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın altıncı duruşması saat 14:00’te başlayacak.

Nişanyan’ın davasının geçen ay yapılan duruşmasında hâkim değişikliği nedeniyle henüz bir karara varılamamıştı. Duruşmada Nişanyan’ın avukatları, Türkiye’nin de imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. ve 10. maddesinde yer alan düşünce, ifade, din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin düzenlemelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu bağlamda vermiş olduğu yerleşik kararlara atıfta bulunarak Sevan Nişanyan’ın beraat etmesini talep etti.
Blog sayfasında yayımladığı yazının ardından 2013 yılında açılan bu davanın ardından, “Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu ile ilgili işlediği iddia edilen suç” bahane edilerek aleyhinde peş peşe davalar açılan Nişanyan, 2 Ocak 2014’ten bu yana cezaevinde.
Aynı suçlamayla, yani “dini değerleri aşağılamak” suçlamasıyla yargılanan piyanist ve besteci Fazıl Say’a verilen ceza kararı Yargıtay tarafından bozulurken, Sevan Nişanyan ise Ermeni kimliğinden ötürü bu davanın muhatabı olarak kalmaya ve üç yıldır yargılanmaya devam ediyor. 
Bu bağlamda ayrımcılığa uğradığı gün gibi ortada olan Nişanyan, bu davanın ardından göstermelik olarak öne sürülen, “Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu” bahanesiyle hukuki linçe maruz bırakılmıştır.
Nişanyan, hükümetin 2012 yılında nefret suçlarına ilişkin yaptığı düzenlemeyi ve bu düzenlemeyle dine yönelik eleştirel düşüncelerin de “nefret suçu” kapsamında değerlendirilmesini eleştirdiği “Nefret suçlarıyla mücadele etmeli” başlıklı yazısında, eleştirel düşünceye örnek olarak verdiği 2,5 satırlık dini eleştirisine ilişkin sözleri hakkında incindiğini iddia eden 13 kişinin açtığı dava sonucunda yargılanıyor. Bu yargılama, hükümetin nefret suçları ve nefret söylemi bahanesiyle dini eleştirenleri susturmaya yönelik bir hamlesidir.
İstanbul 14. Sulh Ceza Mahkemesi’nin yargıcı Recep Uyanık, Nişanyan aleyhinde skandal bir karara imza atarak, emsali görülmemiş karar gerekçesinde Sevan Nişanyan’ın Ermeni kimliğine de atıfta bulunarak şunları kaydetmişti:
“…açıkça insanların dini duygularını öfkelendirecek şekilde kendisinin ve MENSUP OLDUĞU MİLLETİN insanlarını hedef göstererek, halkın büyük bir kısmının dini inanışlarını aşağılayarak ve tahrik ederek, onları kinlendirerek büyük bir kısım halkın diğer bir kısım üzerine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği, SANIĞIN AMACININ burada kendi fikirlerini ifade etmekten ziyade halkın büyük bir çoğunluğunu oluşturan insanların dini duygularını tahrik ederek kin ve düşmanlık çıkarmak istediği ve BİR TAKIM KELİME VE CÜMLE KURGULARI YAPARAK bunu ifade özgürlüğü kapsamında kendi düşünceleri olduğunu belirttiği ancak asıl amacının İslamiyet ve onun peygamberi hakkındaki eleştirilerden ziyade, toplumsal barışı zedeleyecek şekilde ve dini duyguları zorlayacak şekilde TOPLUMSAL ÇATIŞMALARA ZEMİN HAZIRLAMAK OLDUĞU kanaatine varılmıştır.”
Bu skandal ifadeleri içeren kararın açıklamasının ardından hâkim Recep Uyanık, Nişanyan’a 13 ay 15 günlük hapis cezası vermişti.
Dava şu an temyiz aşamasında olsa da, ülkenin resmi tezleriyle barışık olmayan muhalif Ermeni bir aydın olan Sevan Nişanyan, asıl olarak bu nedenle hapsedildi ve Türkiye tarihinde kültür ve tabiat varlıklarını koruma kanunu gerekçesiyle cezaevine giren tek bir şahıs bile yokken, kendisi 35 aydır tutuklu bulunuyor.
Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi olarak, Nişanyan hakkında verilen hapis cezasını, kitlelerin düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı bağlamında kabul edilemez bir yaptırım olarak nitelediğimizi bir kez daha vurguluyoruz.
İnsan Hakları, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunan tüm birey ve kurum temsilcilerini, 22 Kasım 2016 Salı günü Çağlayan İstanbul Adliyesi’ndeki İstanbul 70. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan Nişanyan’ın davasına müdahil olmaya davet ediyoruz.
22 Kasım 2016 Salı 
İstanbul 70. Asliye Ceza Mahkemesi – İstanbul Adliyesi (Çağlayan)
Duruşma saati 14:00
Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi

Dostumuz ve arkadaşımız Sevan Nişanyan’ın maruz bırakıldığı “hukuki” linçe ve ayrımcılığa son verilmesi talebiyle, yargılandığı ana davanın duruşmasında bir araya geliyoruz.

Yorumlar kapatıldı.