İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ halkının % 95.1’i, bağımsızlıktan veya Ermenistan’a katılmaktan yana

Artsakh (Dağlık Karabağ) Cumhuriyeti halkı arasında hem bağımsızlıktan, hem Ermenistan’a grimekten yana olanların sayısında ciddi artış kaydedildi. 2015’te yüzde 91.7 olan bu rakam, 2016’da yüzde 95.1’e çıktı. IPSC siyasi ve sosyal danışmanlık enstitüsünün müdürü Hovhannes Grigoryan, Artsakh’ın sosyal ve ekonomik gelişmesine, dış politikaları konusunda kamuoyunun tutumuna, uluslararası tanınma ve çatışmanın çözümü ile ilgili yapılan son araştırmanın sonuçlarını 17 Kasım’da Brüksel’de Avrupalı diplomat, gazeteci ve uluslararası STK’ların temsilcilerine sundu.

Araştırma, dört günlük savaştan kısa bir süre sonra, Nisan 2016’da gerçekleştirildi. Araştırmaya, Karabağ’ın 7 bölgesinden toplam 1081 aile katıldı. Elde edilen sonuçlar, IPSC tarafından 2015’teki sonuçlarla karşılaştırıldı.
Araştırmaya göre, Artsakh halkının 18-30 yaş grubunun yüzde 61.2’si, lisans ve yuksek lisans mezunu olan vatandaşların ise yüzde 53.6’sı bağımsızlıktan yanadır.
Karabağ halkını ilgilendiren en önemli konu, barışın sağlanması  ve savaşın durdurulmasıdır.İşsizlik ve Artsakh Cumhuriyeti’nin uluslararası tanınması, halkın verdiği önem bakımından ikinci ve üçüncü sırada bulunuyor. Bununlar beraber, Karabağ halkı arasında göç eğilimlerin çok düşük olduğu öğrenildi.
Konuyu değerlendiren Hovhannes Grigoryan, “Anlaşılan odur ki, Karabağ’daki göç eğilimlerin yüzde oranı, Güney Kafkasya ülkelerine kıyasla en düşük olandır. Karabağ halkı, Nisan’da yaşanan geniş çaplı savaşa bakmaksızın kendi ülkesinde kalmakta ve bağımsızlık için mücadele vermekte kararlıdır, halbuki Ermenistan, Gürcistan ile Azerbaycan halkları arasında göç oranı oldukça yüksektir”, ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu üyesi Frank Engel, Karabağ halkının siyasi olgunluğuna dikkat çekti. Ermenistan’ın Avrupalı Dostları (EuFoA) kuruluşun direktörü Diogo Pinto ise, Azerbaycan’ın saldırıları ile istikrarsızlık yaratma çabalarına karşın Karabağ halkının kararlılık ve dayanıklılığını görmekten memnun olduğunu  dile getirdi.
Diogo Pinto, “Ermenistan’ın dostları olarak biz, uluslararası camiayı ve özellikle Avrupa Birliğini, Dağlık Karabağ halkını hayal kırıklılığa uğratmamaya çağırıyoruz.  Azerbaycan’a baskı yapmaya devam ederek, meselenin barış yolu ile normalleştirilmesine başka bir seçenek olmadığını, yeni ateşkes ihlallerinin artık tahammül edilemez olduğunu göstermek gerek”, ifadelerini kullandı.
Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.