İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermeni Patriği seçimi başvuru için mektup hazır

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi Ruhaniler Genel Meclisi’nin 27 Ekim’de aldığı kararın ardından, gözler Seçim sürecine ilişkin çalışmaların başlaması için İstanbul Valiliği’ne yapılacak resmî başvuruya çevrildi. Genel Meclis kararında başvurunun Kasım ayı içerisinde yapılacağı duyurulmuştu. “Agos”  gazetesine konuşan Türkiye Ermeni Patrikhanesi Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Sahak Maşalyan, başvuru için mektubun hazırlandığını ve başvuruyu, Aram Ateşyan izin verirse, sivil temsilcilerle yapacaklarını söyledi.

‘Sadece prosedür izni istiyoruz’
Patrikhane’de bir komisyon tarafından Valiliğe gönderilecek olan mektubun kaleme alındığını, Aram Ateşyan’la beraber bu mektubu imzalayarak Valiliğe müracaatta bulunacaklarını söyleyen Maşalyan şöyle konuştu: “Sırpazan’la iletişim halindeyiz. Metnin son halini Aram Sırpazan’la beraber imzalayıp valiliğe müracaatta bulunacağız. Valilik’ten randevu alındıktan sonra, Aram Sırpazan’la birlikte başvurumuzu sunacağız; Aram Sırpazan izin verirse başvuruda sivil temsilciler de bulunacak. Böylece seçim süreci resmen başlamış olacak. Mektupta ‘seçim istiyoruz’ şeklinde değil, ‘seçim sürecine başladığımızı’ belirten bir ifade var. Valilik’ten sadece ‘halk seçimi için prosedürleri uygulamaya koyma izni’ni istiyoruz.”
Maşalyan, komisyonun kaleme aldığı mektubun, Aram Ateşyan’la beraber Cuma günü imzalanmasının düşünüldüğünü de belirtti.
‘Gemiyi fazla sarsmamak için gündeme getirmiyoruz’
Maşalyan, seçim sürecinin yürütülmesi için Patriklik Kaymakamı seçilmesi gerektiği yönündeki tartışmalara da açıklık getirdi: “Son üç seçimde Patriklik Kaymakamı seçilmemiş ama bu özünde bir şeyi değiştirmemiş, seçim süreçleri genellikle vekillerle yürütülmüş. Patriklik Kaymakamı seçilmesi, kalıcı bir meclis olduğunda uygulanan bir yöntem. 1863 Ermeni Nizamnamesi’ne göre uygulanmış ama bazen de uygulanmamış. Seçimi vekil ve Ruhani Meclis Başkanı beraber yürütmüşler. Patriklik Kaymakamı’nı, gemiyi fazla sarsmamak için gündeme getirmiyoruz. Seçim sürecinde bir aksaklık olursa bu formüle gidilebilir ancak şu an seçim sürecinin önü açık.”
‘Müteşebbis Heyeti’nin görevi bitti’
Maşalyan, Müteşebbis Heyeti’nin görevinin sona erdiğini belirterek şunları söyledi: “Müteşebbis Heyeti’nin açtığı bütün davalar reddedilmiş. Zaten patrik genel vekili seçildiği zaman Müteşebbis Heyeti’ne görevlerinin bittiğine dair bir mektup da gönderilmişti. Heyet üyelerinin tavırları seçim sürecinde karışıklık yaratabilir ama kişisel ilişkilerimden, böyle bir niyetlerinin olmadığını biliyorum. Seçim sürecinde, istersek yeni bir müteşebbis heyeti de kurabiliriz.”

Kaynak:   Ermenihaber.am

Yorumlar kapatıldı.