İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kalfayan Vakfı kuruluşunun tam 150. yılını kutluyor.

Sırpuhi Kalfayan, İstanbul’da meydana gelen kolera salgınından sonra öksüz kalan 2 ile 10 yaş arasında 17 kız çocuğunu evinde toplayarak, okulumuzun ilk basamak taşını koymuştur. Hasköy’deki evinde hem onları meşgul etmek hem de onları geçindirebilmek için; çocuklara oya, dival ve Selçuki sim işlerini öğretmeye başlamıştır.

Sırpuhi Kalfayan’ın ince sanatı sayesinde, kurduğu bu hayır kurumu zaman içerisinde Kapalıçarşı’ya seçkin sırmacılar yetiştirmiştir. Hayır kurumu kendini tanıttıkça zengin kadınların dikkatini çekmiş, onların desteğini sağlamıştır.
Sırpuhi Kalfayan 24 yıl süren hayır çalışmalarından sonra, ölümüne yakın bir vasiyetname düzenleyerek, KALFAYAN YETİMHANESİ’NİN devam etmesini istemiştir. Ayrıca bu kurumun, hayatlarını hayır işlerine vakfetmiş rahibeler tarafından yönetilmesini uygun görmüştür.
Sırpuhi Kalfayan’ın 1889’da ölümünden sonra, yardımcılarından Yeranuhi Ohannesyan, daha sonra da Kristin Papazyan bu kurumun başına geçmiştir.
İlk zamanlar dini bir kimlik taşıyan kurum 1900 yılında eğitim öğretim çalışmalarına başlamıştır. Bu çalışmalara zamanın ruhbanlarından olan eski İstanbul Patriği Mesrop Naroyan ve Reteos Tateosyan gibi değerli öğretmenler katılmıştır.
I. Dünya Savaşına kadar şahsi ve hususi bir kimlik taşıyan yetimhane, daha sonraları tüm Ermeni Cemaatinin sahiplendiği bir hayır kurumuna dönüşmüştür.
Cumhuriyetin ilanından sonra 14 Haziran 1928 tarih ve 341 No’lu ruhsatname ile resmi kimlik kazanarak Milli Eğitim Bakanlığ’na bağlı devlet kontrolüne geçmiş ve KALFAYAN bir eğitim kurumuna dönüşmüştür.
Kalfayan Vakfı 150 yıldır ülkenin değişen şartlarına göre misyonunu her zaman korumuş ve pek çok öğrenciye yuva olmaya devam etmiştir. İstanbul dışından gelen öğrenciler için kapılarını açtığından beri 7 gün 24 saat hizmet veren Kalfayan bu özelliği ile benzersizdir.
Bugün kız öğrencilerine sadece bir ev olmaktan öte onların her türlü ihtiyaçlarına eğilen, onları bu toplumda güçlü bir birey olarak ayakta kalabilecek şekilde bilgi ve beceriler ile donatmaya çalışan bir kurumdur. Kalfayan mezunları eğitim hayatlarına Tıbrevank’ta devam ederken de, başarılı bir şekilde Üniversite’ye yerleştiklerinde de desteklerini sürdürmeye çabalamaktadır. Ve bunu yapabiliyorsa ancak ve ancak Ermeni Toplumunun siz çok değerli hayırseverleri sayesindedir. 
Bu Pazar işte böyle bir kurumumuzu ayakta tutmak için bir araya geleceğiz. 20 Kasım Pazar günü Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde Surp Badarak sonra Hokehankist duaları ile çok değerli kurucularımızı, emektarlarımızı ve parerarlarımızı anacağız. Kazaz Amira Salonunda ise bir araya gelip sevgi sofrasını birlikte paylaşacağız.
Varlığınız, Kalfayan Yöneticileri ve tüm Kalfayan Ailesi için büyük bir teşvik olacaktır.
Saygılarımızla,
Tamar KARASU
Kalfayan Okulu Kurucu Temsilcisi
__._,_.___
________________________________________

Posted by: Tamar Karasu <tamarkarasu@gmail.com>

Yorumlar kapatıldı.