İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

155 yıllık kilise kime verildi

Şanlıurfa’da 1861 yılında yapılan ve kentte Süryanilere ait tek ibadethane olan Reji Kilisesi, restore edildikten sonra Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı olarak kullanılmaya başlandı. Şanlıurfa’da 1861 yılında yapılan ve kentte Süryanilere ait tek ibadethane olan Reji Kilisesi, restore edildikten sonra Eyyübiye Belediyesi’ne bağlı bir kültür merkezi ve Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı olarak kullanılmaya başlandı.

Sputnik’in haberine göre, Ellisekiz Meydanı’nda bulunan Süryanilere ait Reji Kilisesi (Aziz Petrus ve Aziz Paulus Kilisesi), kültür merkezi olarak kullanılacak şekilde restore edildikten sonra Eyyübiye Belediyesi’ne tahsis edildi. Gazete Karınca’nın haberine göre, kilisenin bazı bölümleri kültür merkezi olarak kullanılırken, bir bölümü de Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı olarak kullanılıyor.
NEDEN REJİ KİLİSESİ DENİYOR
Kilisenin kitabesinde yer alan bilgilere göre, 1861 yılında Patrik II.Yakup ve Metropolit Aziz Gregorius döneminde Süryaniler tarafından yapılan kilise, İsa’nın iki havarisinin anısına inşa edildiğinden onların ismini taşıyor.
1924 yılına kadar kilise ve okul olarak kullanılan tarihi yapı, bu tarihten sonra Tekel İdaresi’ne devredilerek tütün işleme fabrikası olarak kullanıldı. İlerleyen yıllarda şaraplık üzüm deposu olarak kullanılan yapı, Fransızcada tekel sözcüğünün karşılığının Regie (Reji) olmasından ötürü daha sonraları Reji Kilisesi olarak anılmaya başlandı. 1998 yılında restore edilen kilisenin bahçesinden ve duvarlarından çıkarılan Süryanice yazılı mezar taşları da bugün halen Urfa Müzesi’nde sergilenmekte.

Odatv.com

Yorumlar kapatıldı.