İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AP başkanı uyardı: Türkiye’deki durum devam ederse bazı önlemler düşüneceğiz

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, darbe girişiminin ardından konuşulmaya başlanan idam cezasının geri getirilmesi halinde üyelik görüşmelerinin sona ereceğini söyledi ve ekledi: “Türkiye’deki durumun devam etmesi halinde, Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız.”

Fotoğraf: Reuters
Schulz, geçtiğimiz hafta Ankara’ya “İktidar sahiplerini yollarından geri dönmeye ve Avrupa’nın demokrasilerimizin güçlenmesi için diyaloga uzattığı eli tutmaya çağırıyorum” diye seslenmişti.
Avrupa Komisyonu’nun Türkiye için hazırladığı İlerleme Raporu’nda özellilkle ifade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve demokrasinin uygulanması gibi konularda yaşanan gerilemeye dikkat çekilmişti.
Raporun yayınlanmasından hemen önce Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye’yle AB üyelik görüşmelerinin dondurulmasını istemişti.
‘İlişkilerin sürmesinden yanayım’
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild’e konuşan Schulz, “Türkiye idam cezasını yeniden getirirse, bu durumda üyelik görüşmeleri sona erer” diye konuştu.
Bu durumun yaşanmamasını umduğunu ve Türkiye’yle ilişkilerin sürmesinden yana olduğunu Schulz şöyle devam etti: “Türkiye ile ilişkileri durdurursak, muhalefet ve gözaltına alınanlara yardım etme şansımız kalmaz. Türkiye’deki durumun devam etmesi halinde, Avrupa Birliği olarak ekonomik yaptırımlar dahil, bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacağız. Yıl sonuna kadar Türkiye’nin de üye olduğu gümrük birliğinin reforme edilmesi gerekiyor. Muhalefet milletvekilleri ve gazetecilerin tutuklanmasının ardından gümrük birliğinin genişletilebileceğini düşünemiyorum.”
İdam cezası tartışması nasıl gündeme gelmişti?
Darbe girişiminin ardından birçok mitingde “İdam isteriz” diye slogan atılıp ‘İdam geri gelsin’ diye pankart açılmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da yurttaşların talebinin gereğinin yapılması gerektiğini söyleyip topu Meclis’e atmıştı.
Erdoğan Yenikapı’da düzenlenen ‘Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde yükselen idam seslerine, “Bu millete kimse bu esareti getiremeyecek. Çünkü şu anda siyasi partilerimizin genel başkanları burada. Zaten sizin talebinizi de biliyorlar” sözleriyle yanıt vermişti.
Yıldırım da, “İdam bir sefer ölümdür ama ölümden daha büyük ölüm, tarafsız ve adil yargılamadır” demişti.
MHP ‘Hazırız’ demişti
Erdoğan, 29 Ekim’de Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı’nın açılışında yükselen “İdam isteriz” sloganlarına “Yakın yakın… Merak etmeyin, inanıyorum ki idam teklifi Meclis’ten geçecek. Ben de onaylayacağım” sözleriyle yanıt vermişti.
Başbakan Yıldırım ise ‘Ak Saray’da düzenlenen 29 Ekim resepsiyonunda gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu, “İdam cezasını tek başına getiremeyiz, uzlaşma şart” diye yanıtlamıştı.
Son olarak partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli ise, idam cezasına MHP’nin bakışını ‘net ve belli’ olarak tanımlayarak tasarı ve teklifin gelmesi halinde ‘gereğini yapacaklarını’ söylemişti: “Madem idama ihtiyaç var, milletimiz bunu istemekte, o halde fuzuli konuşmaya, kaçak güreşmeye gerek yok. AKP hazırsa, MHP dünden vardır. Başbakan hazırsa gelin bu işi bitirelim.”

Yorumlar kapatıldı.