İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Ermenileri seçime gidiyor

Arif Balkan
Ermeni cemaati 8 yıldır bitkisel hayatta olan Patrik Mesrob Mutafyan, emekli edilerek yeni patrik seçiminin yolu açıldı. Yeni patrik cemaat içinde halk oylamasıyla belirlenecek… Türkiye Ermenileri Patrikliği, uzun süredir devam eden patriklik seçimleriyle ilgili tarihi bir karara vardı. Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı kararla 8 yıldır bitkisel hayatta olan Patrik Mesrob Mutafyan emekli edilerek yeni patrik için seçim süreci başlatıldı. (Nasıl oluyorsa seçim süreci sekiz sene önce başladı ama şimdi başlamış gibi işlem görüyor. Kimileri görevlerini yaptığını söylüyor, kimileri seçimi engelleyerek hak aradıklarını söylüyor. Sonunda yanlışlıklar komedyası sürüyor. Olan da cemaate oluyor HYETERT)

Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan’ın beyin rahatsızlığı nedeniyle bu göreve 8 yılı aşkın süredir Aram Ateşyan vekalet ediyor. Ancak Ermeni cemaati, geçtiğimiz gün patriklik seçimleriyle ilgili tarihi bir karara imza attı. Ruhaniler Genel Meclisi’nin aldığı kararla, 8 yıldır hasta olan Patrik Mutafyan emekli edildi ve seçim süreci de başlamış oldu. Kararın alındığı Ruhaniler Genel Meclisi’ne başkanlık eden Episkopos Sahak Maşalyan, kararı ve önümüzdeki süreci Milliyet’e anlattı. Maşalyan, ruhanilerden oluşturulan kurulun seçim tarihi için kurumlara başvuru yapacağını söyledi.
Başkanı olarak konuyu meclis gündemine taşıdığını kaydeden Maşalyan, “Sayın Aram Sırpazan (üst düzey din adamı) da dahil tüm ruhani kardeşlerim tarafından olumlu karşılandı ve sürecin önü açıldı. Kararın alınma şekli ve bu işin Patriğimizin onurunun korunarak yapılması, hepimizi teselli eden bir nokta oldu. Makamın doldurulması için yeni bir patrik seçimi kararını aldık. Sayın Mutafyan zorunluluktan dolayı bundan sonraki yaşamını ‘emekli patrik’ olarak sürdürecek. Din adamları emekli olduklarında unvanlarını kaybetmezler” şeklinde konuştu.
Kilise kanunları…
Maşalyan, şunları söyledi: “Patriklik, şahsa lütfedilmiş titizlikle icra edilmesi gereken bir vazife ve sorumluluktur. Patrikler asalarını aldıklarında, kilisede “Vazifemi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına, nizamlarına ve örf ve adetlerimize uygun olarak ifa edeceğime, cemaatimize ait dini, hayri ve içtimai müesseselerin hak ve menfaatlerini koruyacağıma, dindaşlarıma hak, hakikat ve fazilet yolunda rehber olacağıma ve bu yolda sadakat ile hizmet edeceğime huzuru ilahide söz veririm” yemini ederler. Kilise kanunları yedi yıl yerine getirilemeyen bu tür yeminlerin hükümsüz sayılabilme hakkını bize tanıyor” dedi.
Patrik seçiminin düzenlenebilmesi için devletin yazılı onayı gerektiğini belirten Maşalyan, “Genel Meclis, uygun bir mektupla, Patriğin sağlığıyla ilgili adli tıp raporuyla birlikte devletin ilgili mercilerine, 85. Patriğin halk oylamasıyla seçilebilmesi için başvuracaktır. Meclis bu mektubun dört ruhaniden (Sahak Episkopos, Başrahip Tatul Anuşyan, Kıdemli Papaz Krikor Damatyan ve Papaz Drtad Uzunyan) oluşan bir komisyonca kaleme alınmasını kararlaştırdı. Dilekçe, Genel Vekil Aram Sırpazan’ın ve Ruhani Meclis Başkanı Sahak Sırpazan’ın imzalarıyla, en kısa sürede İstanbul Valiliği’nden alınacak bir randevunun akabinde Sırpazanlar tarafından şahsen iletilecektir. Burada bir noktayı aydınlığa kavuşturalım. Biz devletten patrik seçimi izni istemiyoruz. Bu dini bir konudur. Laik bir devletin ilgi alanı dışındadır. Biz devlete, halk oylamasıyla yapılacak bir seçimle ilgili sürecin başlatılması için başvuruyoruz. Devlet de bize bir seçim talimatnamesiyle seçim tarihini belirten bir izin vermektedir” diye konuştu.
‘Eleştirilere saygı duyuyorum’
Türkiye Ermeni cemaatinin seçim işlerini yürüten Müteşebbis Heyeti’nden Avukat Setrak Davuthan da daha önce AYM’ye seçimle ilgili başvuruda bulunduklarını hatırlatarak şunları söyledi:
“Her ne kadar patriklik bir din adamı seçimi ise de bu seküler bir seçimle yapılıyor. Burada halkın iradasi de söz konusu. Emeklilik yetkisi de yok. Buna gerek de yok. De facto orası boşalmış. Din adamları her şeyi dini kurallara bağlıyor. Sivillerin referansı da hukuktur. Bunu geçerli kabul edersek, madem Patrik artık emekli, o halde vekilinin durumu ne olacak. Emekli patriğin vekili olur mu? Hukuken olamaz.”
‘Emekli patriğin vekili olur mu?’
Mutafyan’ın yerine vekaleten Patriklik görevini yürüten Aram Ateşyan da yeni süreci “Cemaat arasında ‘Ruhaniler, Patrik hazretlerini özellikle istirahate çektirmiyor’ gibi söylemler vardı. Bakın bu yapıldı. Seçim için tekrar müracaat edebilmek için Patrik Hazretleri’nin emeklilik kararını aldık. Daha doğrusu istirahate çektik” sözleriyle değerlendirdi.

Yorumlar kapatıldı.