İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ağbaba Kilisenin Akıbetini Sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Malatya gibi tarih kokan bir kente gelen turist sayısı yok denecek kadar az sayıdadır. Malatya’nın kültürel, sosyal ve turizm açısından gelişimi için kentin tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerekmektedir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, restorasyonuna 2012’de başlanıp, 2014 yılında  durdurulan Malatya Çavuşoğlu Mahallesindeki Taşhoron Kilisesi’nin akıbetini sordu. Ağbaba, Malatya’daki tarihi eserlerin neden kaderine terk edildiğinin açıklanmasını istedi.

Taşhoron Kilisesi’nin  Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde yer aldığını ve 18. yüzyılın ikinci yarısında Ermeniler tarafından yapılan bir kilise olduğunu kaydeden Ağbaba, “Kilise, 1335 m2 bir alanda kurulu dikdörtgen bir plan üzerine kesme taşlarla inşa edilmiştir. Taşhoron Kilisesi’nde Ekim 2012’de başlayan restorasyon çalışmaları 2014 yılında  durdurulmuştur. O tarihten itibaren kilisede hiçbir işlem yapılmamıştır.” İfadelerini kullandı. Ağbaba, Malatya’da ki restorasyon çalışmalarında yaşanan aksaklıkların, kentin kültürel yapısı açısından önemli eksiklikler yarattığını kaydederek, “Daha önce de farklı örnekleriyle gündeme gelen sorunlar nedeniyle Malatya gibi tarih kokan bir kente gelen turist sayısı yok denecek kadar az sayıdadır. Malatya’nın kültürel, sosyal ve turizm açısından gelişimi için kentin tüm dinamiklerinin harekete geçmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
BAKAN AVCI’YA SORULAR
Ağbaba,  Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde Bakan Avcı’ya ; “Malatya’da bulunan tarihi  Taşhoron Kilisesi restorasyonu neden durdurulmuştur? Restorasyon çalışmalarına ne zaman tekrar başlanacaktır? Bir taraftan 1,5 milyon dolar harcanarak restore edilen Van’ın Akdamar adasındaki kilise dururken, diğer taraftan daha düşük rakamlarla restore edilebilecek tarihi Taşhoron Kilisesi neden kaderine terk edilmiştir? Malatya’nın kültürel mirasına büyük katkı sağlayacak kilise ne zaman turizme kazandırılacaktır?”sorularını yöneltti.
Haber Merkezi

Yorumlar kapatıldı.