İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bu filmi seyretmek caiz değil

İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki sohbetlerinde, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin ülkemizde de gösterime giren “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” adlı sinema filmi gündeme geldi.Konuşmacı Selçuklu tarihi uzmanı Prof. Dr. Mikail Bayram, “Selçukluların Kuruluşunda Dini Hareketler” konulu sohbetine geçmeden önce, Allah’ın Elçisi “Hz. Muhammed” filminin kritiğini yaptı.Filmin çok büyük teknik imkânlarla, çok pahalı ve büyük masraflar harcanarak yapıldığının da belli olduğunu belirten Prof. Dr. Mikail Bayram, “Filmi seyrettikten sonra bende şöyle bir intiba hâsıl oldu. İran hükümeti böyle bir filmin yapılmasına katiyyen yatırım yapmaz. Bu ne İranlıların ne Müslüman bir devletin parasıyla yapılan bir film değil. Bunu yapsa yapsa Yahudiler yapar, Avrupalılar ve Hıristiyan dünyası yapar. Filmin yapısı itibariyle ne Müslümanlara ne Şiilere ne de sünni Müslümanlara faydası olmayan bir filmdir. Sadece Yahudilere, biraz da Hıristiyanlara ışık yakan bir film.

***
HİSDER Sohbetlerinde, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” adlı filmin kritiğini yapan Prof. Dr. Mikail Bayram, “Bu film, tam bir it boğuşu, deli saçması gibi bir film. Yahudi dehasını empoze etmeye çalışıyor. Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki sohbetlerinde, İranlı yönetmen Mecid Mecidi’nin ülkemizde de gösterime giren “Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi” adlı sinema filmi gündeme geldi.Konuşmacı Selçuklu tarihi uzmanı Prof. Dr. Mikail Bayram, “Selçukluların Kuruluşunda Dini Hareketler” konulu sohbetine geçmeden önce, Allah’ın Elçisi “Hz. Muhammed” filminin kritiğini yaptı.Filmin çok büyük teknik imkânlarla, çok pahalı ve büyük masraflar harcanarak yapıldığının da belli olduğunu belirten Prof. Dr. Mikail Bayram, “Filmi seyrettikten sonra bende şöyle bir intiba hâsıl oldu. İran hükümeti böyle bir filmin yapılmasına katiyyen yatırım yapmaz. Bu ne İranlıların ne Müslüman bir devletin parasıyla yapılan bir film değil. Bunu yapsa yapsa Yahudiler yapar, Avrupalılar ve Hıristiyan dünyası yapar. Filmin yapısı itibariyle ne Müslümanlara ne Şiilere ne de sünni Müslümanlara faydası olmayan bir filmdir. Sadece Yahudilere, biraz da Hıristiyanlara ışık yakan bir film. Ve aslında Hıristiyan dünyasının da bu filmi reddetmesi ve protesto etmesi lâzım. Bir tek Yahudilere hizmet ediyor bir görünümü var. Yahudi dehasını empoze etmeye çalışıyor. O günün dünyasında da adetâ dünyayı Yahudiler yönetiyor. Yahudilerle ilgili manzaralar veriliyor, yapıları gösteriliyor ve böyle tantanalı şeyler gösteriliyor. Rahip Bahira olayının kendisi uydurmadır. Öyle bir şey tarihte yaşanmamıştır. Buna rağmen o uydurma şeyleri filmde canlandırılıyor” dedi.

SEYREDİLMESİ CAİZ DEĞİL
Filmin kusuru hakkında yorumlarda da bulunan Prof. Dr. Bayram, “Güya Hz. Peygamberi canlandıran, Hz peygamber dönemini anlatan bir filmdir. Filmde sahneler it boğuşu. Emin olun bu tabirimi hiç yabana atmayın. Filmde o sahneler oynanırken tamamen bir it boğuşu şeklinde veriliyor. Ama görünürde Hz. Peygamberin yüzünü göstermiyor, ellerini gösteriyor. Çocukluğunu alıyor, annesini alıyor. Bunları birtakım o uydurma seremoniler içerisinde canlandırıyor. Onun için hakikaten bu filmi seyretmek caiz de değil. Tam bir it boğuşu, deli saçması gibi bir film bu…” dedi.Filmde fazla bir şii propagandası yapılmadığını ifade eden Bayram, “Sadece Hz. Ali’nin babası Ebu Talib’i Müslüman olarak gösteriyor. Sünniler onun Müslüman olmadığını iddia ederler. İranlılar Ebu Talib’in Müslüman olduğunu söylüyorlar. Bir o görüşlerini orada verdi.  O verişi dahi son derece absürt bir biçimde verdi. Doğru dürüst bir şeyde değil yani. Eski çağların destan manzaralarını canlandıran bu film, Firdevs’in Şahnâmesinden daha abartılı. Biliyorsunuz İranlılar daha önce Meryem ve Hz Yusuf filmini çevirmişlerdi, Cennetin Çocukları filminde de gayet başarılıydılar” diye konuştu. TÜRKLER İSLÂM’LA KAFKASYA’DA TANIŞTILARAsıl sohbetinde, Türklerin İslâmiyet’le tanışması ve Türklerin bu tanışma durumunda dini ortamlardaki yerini ve mevkiini anlatan Prof. Bayram, Türklerin İslâm’la ilk defa Orta Asya’da değil, Kafkasya’da tanıştıklarını dile getirdi. Hazar Türklerinin din itibariyle Yahudi olduklarını belirten Bayram, “Hazar Türklerinin Yahudiliğinin Ortodoks Yahudiliğe aykırı olan bir Yahudilik. Bir başka deyişle Yahudilerin kabul etmedikleri rafizi bir Yahudilik” olduğunu söyledi.Kaynak: Bu filmi seyretmek caiz değil.

Yorumlar kapatıldı.