İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan (ECP Kadın Konseyi Kongre konuşması): Önümüzdeki 2-3 yıl dönüşümsel olacak

Cumhurbaşkanı ve Ermenistan Cumhuriyetçi Parti (ECP) Gn. Bşk. Serj Sarkisyan bugün Başbakanlık Oturumlar salonunda  ECP Kadın Konseyi inisiyatifiyle düzenlenen ve Ermenistan Cumhuriyetinin bağımsızlığının 25.yılına armağan edilen «Ermenistan 25. Yıl-Dünya ve Kadınlar» genel başlığındaki  ECP Konsey Genel Kongresine katıldı.

Cumhurbaşkanı Kongre katılımcılara hitabında şunları kaydetti:
«Sizinle bugünkü buluşma fırsatı vesilesiyle sevinçliyim. Bu formattaki buluşmalar, Erivan veya Erivan dışında nerede olursa olsun artık geleneksel hale dönüşmüştür.  Daha önceki buluşmalarımızdaki deneyimimiz, bizim görüşeck ve birbirimize danışacak birçok mesele olduğunu kanıtlamaktalar. Ben kendim her zaman diyaloğa hazır oldum, önümüzdeki proje ve yapılacakları sizinle görüşmeye yönelik fırsatları kaçırmadım. Sizin çalışma arkadaşlarına özgü sorularınız, tavsiyeleriniz ve hatta eleştirilerinizi gerekli ve faydalı görüyorum.
Cumhuriyetçi, muhafazakar bir partidir. Biz her zaman Ermeni halkı tarihi varlığının en müstahkem kalesi olan geleneksel ailemizi korumak ve pekiştirmek istiyoruz.
Ermeni gerçekliğinde kadın daima güçlü ve sabit bir yere sahip olmuştur. Annelik, annenin yeri ve rolü hayatın membaı ve kutsallar kutsalı olarak ailede daima takdir ediliştir. Bugün bu güçlü, yüksek ve Ermeni ordusunda varolan gözüpek yüreği ilk elde annelerimiz borçluyuz. Evlatları vatan uğruna şehit düşen anaların önünde saygıyla eğiliyoruz.
Ancak sözlerimi Ermeni ailesinin yaşamında çocukların terbiysi ve gündelik yaşamın tertiplenmesi işiyle hiç te sınırlandırmıyorum. Kadınların toplumsal yaşamdaki rolü, katılımı ve katkıları daha az önemli değildir. Kültür ve eğitimden orduya, iş dünyasından sağlığa kadar Ermenistan kadınlarının kazanımlarıyla gururluyoruz.
Kanaatimce devrimizin sorunlarından biri, bir taraftan bireysel ve aile arasında olan ve diğer yandan toplum ve devlet arasındaki suni çelişkidir. Benzeri ikilemlerin olmaması gerektiğine eminim.
Toplumumuz kadınlar ve erkeklerden oluşmaktadır. Başarılı bir erkeğin yanında mutlaka başarılı bir kadın olmalıdır. Biz bunu teşvik ediyoruz. Bu bizim ilkesel tutumumuzdur ve bu tutum daima net duruşumuzla ifade edilecektir.
Saygıdeğer çalışma arkadaşları!
Ülkemiz Anayasası ve mevzuatı kadın ve erkeğin tam eşitliğini garanti altına almaktadır. Öyle ki, hazır yasaların hükümlerini ısrarlı şekilde hayata geçirmeli, özellikle kadınların siyasi yaşam ve karar alma süreçlerine katılımına devam etmeliyiz.
Bu bağlamda kadınların ülkemiz Anayasal reformlarının verimli şekilde gerçekleştirilmesi işine tam katılımı çok önemlidir. 6 Aralık 2015’te yapılan referendum önemli bir süreci hiç te bitirmedi aksine başlattı. Anayasa reformlarıyla kamu idaresinde daha demokratik bir sisteme ve daha güçlü bir Ermenistan yönünde adım atıyoruz.
Bu ülkede ciddi reformlar sürmektedir. Önümüzde yeni, büyük ve önemli değişiklikler var. Bu değişiklikler salt isimler ve çehrelerle sınırlı kalmayacak.
Değişiklikler geniş ölçekli ve sistemik olacak, bunların sonuçları için uzun  süre beklemeyeceğiz. Dahası bunlar her bir Ermenistan yurttaşının yaşamında hissedilir ve dokunulur olmalılar.
Benzeri kapsamlı ve geniş reformlar sadece ve sadece toplumun geniş ve toplu desteği durumunda başarılı olabilir. Burada kadınların aktif yer alması ve katılımı çok önemlidir.
Önümüzdeki 2-3 yıl dönüşümsel olacak. Ülkemiz kadınlarının burada söyleyecek ve yapacak işleri olduğunu sanıyorum. Sizin tün potansiyelinizle bu çalışmayı üstlenmenizi bekliyorum.
Aynı zamanda ufkumuzu genişletmeyi ve bu 2-3 yılın ötesine bakmanızı de öneriyorum. Sizin daha uzun vadeli kesitteki düşünce ve vizyonunuzla tanşmaktan çok mutlu olurum. Gelin 2010’da, veya 2030’da veyahutta 2040 yıllarında ülkemizin nasıl olması gerektiğini birlikte düşünelim. Bunlar net amaçlar ve bunların gerçekliğe dönüşmesi için özel hazırlanmış programlar olsun. Teşkilatınızın benzeri çalışma yapacak potansiyele sahip olduğuna eminim.
Yurttaşımızın hayatının her geçen gün iyişeşeceğine eminim.
Ermenistan’ın güçlü ve müreffeh olacağına eminim.
Bunun gerçekliğe dönüşmesi işinde ülkemiz kadınlarının düşünsel ve tertipçi olanaklarının tam olarak açığa çıkarılması esaslı olacaktır.
Sevgili kadınlar!
 Sözlerimi özetlerken size toplumsal ve siyasi çalışmalarınızda ve bireysel yaşamınızda başarılar diliyorum.»

Yorumlar kapatıldı.