İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VOSGİ AŞUN – ՈՍԿԻ ԱՇՈԼՆ

Sevgili Arkadaşlar,
Bu yıl da İstanbul Dernekleri olarak “Vosgi Aşun” kutlamamızı gerçekleştiriyoruz. Kutlamamız 6 KASIM 2016 Pazar günü Tarkmançatz okulu bahçesindedir. Daha önce katılanların yanında bu yıl da yeni dostları aramızda görmek isteriz. Kilise ayininden sonra bahçede toplanıyoruz. Sucuk Ekmek, Kestane, Sıcak şarap ve masada ne olabilirse….Biz ordayız sizlerde gelin beraber kutlayalım.

https://www.facebook.com/events/1805321149679894/
Kevork Simkeşyan
VOSGİ AŞUN – ՈՍԿԻ ԱՇՈԼՆ
Çok tanrılı dinler zamanından kalan bir gelenek ya da bir ritüeldir Vosgi Aşun. Esasen bereketli geçen hasadın kutlanması ve gelecek hasat dönemi için de aynı bereketin fazlasıyla elde edilmesi ve bu umudun hep canlı kalması için dua edilmesidir. Ancak bu ritüel çayırlarda kurulan sofralara konulan zengin yiyeceklerin herkesçe paylaşılması ile gerçekleştirilir. O dönemde yetişen meyveler, yeşillikler yer alır masalarda bolca. Bolluk bereket böyle simgelenir. Şarkılar söylenir otantik danslar sergilenir. Kutlama gece dahi devam eder, ateşler yakılıp etrafında toplanılır, şarkılar, hikayeler, anılar….Kışa adım atmanın da zamanı gelmiştir, yiyeceklerin kimi kurutulmuş kimi olduğu gibi kilerlerde yerini almıştır.  Ve kendilerine bahşedilen bu bereketin ve inancın sonsuz olması için bir kez daha şükredilir.
Uzun senelerdir Derneklerimiz tarafından gerçekleştirilen bu etkinlik, geçmişin güzel bir dayanışma ve rızkına şükretme, teşekkür etme geleneğini hatırlanıp devam ettirilmesi amacını taşımaktadır. Mesrop Badiryarkın önerisiyle başlatılan bu gelenek bu yılda yinelenecektir.
________________________________________
Posted by:  kevorksimkesyan@yandex.com>

________________________________________

Yorumlar kapatıldı.