İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Le Monde’dan Erdoğan ve Cumhuriyet başyazısı

Dün Cumhuriyet gazetesine yapılan baskının hemen ardından Fransız Le Monde gazetesinde Erdoğan hakkında uyarıcı sert bir başyazı kaleme alındı. “Erdoğan Türkiye’yi AB’den uzaklaştırmaya devam ediyor” başlıklı yazıda, ölüm cezasını yeniden getirmek isteyen Cumhurbaşkanı’nın, Cumhuriyet gazetesi yazı işleri müdürü Murat Sabuncu’nun tutuklanmasıyla basına baskı uygulamaya devam ettiği vurgulandı.

15 Temmuz’daki başarısız darbe girişiminin 29 Ekim’de Erdoğan’ın ölüm cezasıyla ilgili sözleriyle tekrar hayat bulduğu belirtilen yazıda, Erdoğan’ın bu konudaki ısrarının onun çok iyi bildiği gibi AB’ye üyelik konusunda bir engel olduğu ve onun Avrupalı değerlerden uzaklaşma iradesi gösterdiğinin altı çizildi.
CAN DÜNDAR’IN SÖZLERİNE ATIF
Murat Sabuncu ve diğer köşe yazarlarının 31 Ekim sabahı gözaltına alınmasından önce gazetenin daha önceki yazı işleri müdürü olan Can Dündar’ın 5 sene 10 aylık hapis cezasına çarptırılması hatırlatılırken, Dündar’ın “Türkiye Dünya’nın en büyük gazeteci hapishanesi oldu” sözleri de metinde yer aldı. Son günlerde, Kürt “azınlığın” yoğun olarak yaşadığı güneydoğuda 15 medya kuruluşunun kanun hükmünde kararnamelerle kapatıldığı belirtildi.
“EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR TASFİYE”
Makalede 29 Ekim’de yayınlanan kararnamelerle, Gülenci olduğu iddiasıyla 10 binden fazla memurun görevden uzaklaştırıldığı, kendi hesaplarına göre bu sayısının 15 Temmuz’dan beri toplamda 85 bine ulaştığı vurgulandı. Rektörlerin de artık seçimlerle değil, Cumhurbaşkanı’nın atamasıyla göreve geldiğinin de altı çizildi. Hapishanelerden Temmuz ayında çıkartılan 38 bin kişinin yerine o zamandan itibaren 35 bin kişinin içeri girdiği belirtildi.
“KÜRT KURULUŞLARINA KARŞI İKİ MİSLİ ŞİDDET”
Bu eşi görülmemiş tasfiyenin Kürt kuruluşlarına karşı iki misli şiddetle uygulandığı ve PKK’nin terörist faaliyetlerine karşı mücadele etmek adına iktidar tarafından meşrulaştırılan bu tasfiyenin PKK’nin ötesine geçtiğini söylendi. Diyarbakır’ın belediye başkanlarının Pazar günü gözaltına alındığı ve “terörizm” nedeniyle tutulduğu, 24 Kürt belediye başkanının da görevden alınıp yerlerine başkalarının atandığı belirtildi.
“ERDOĞAN YANLIŞ HESAPLAR İÇİNDE”
Erdoğan’ın uzun süredir başkanlık rejimini pekiştirmesini sağlayacak bir referandumun yapılmasını hayal ettiği ve bunun için Meclis’te 14 milletvekiline ihtiyacı olduğunun altı çizildi. Erdoğan’ın Osmanlı döneminin kaybedilen topraklarına teessür eden milliyetçi retoriğinin ve otoriterliğe yönelmesinin MHP’ye gizli davet çıkardığı belirtildi. Erdoğan’ın bu noktada yanlış hesaplar içinde olduğu, Temmuz darbesi sonrasındaki duygusal ortamda, böyle bir rejimin [inşasının], Ortadoğu’da olduğu gibi ve Erdoğan’ın da tehlikeli bir şekilde yaklaşmakta olduğu gibi, daha fazla istikrarsızlıktan başka bir şey üretmeyeceği vurgulandı.

Yorumlar kapatıldı.