İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Basını: “Türkiye, İstanbul Ermeni Kilisesi’ne Baskı Yapıyor”

Ermenistan’ın önde gelen gazetelerinden olan ve Rusça yayın yapan Novoye Vremya gazetesinde yayımlanan bir makalede, Türkiye’de hükümetin, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ni kendi güdümü altında tuttuğu ve yeni patrik seçimini engellemeye çalıştığı ileri sürüldü. Makalede, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin sinodunun (ruhani kurul) geçen çarşamba günü yeni patrik seçimi düzenleme kararı aldığı, fakat Türk Hükümeti’nin bu seçimlere izin vermemesinin ihtimal dahilinde olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

***
Ermenistan’ın önde gelen gazetelerinden olan ve Rusça yayın yapan Novoye Vremya gazetesinde yayımlanan bir makalede, Türkiye’de hükümetin, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ni kendi güdümü altında tuttuğu ve yeni patrik seçimini engellemeye çalıştığı ileri sürüldü.
Ermeni Basını:
Ermenistan’ın önde gelen gazetelerinden olan ve Rusça yayın yapan Novoye Vremya gazetesinde yayımlanan bir makalede, Türkiye’de hükümetin, İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ni kendi güdümü altında tuttuğu ve yeni patrik seçimini engellemeye çalıştığı ileri sürüldü. Makalede, Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nin sinodunun (ruhani kurul) geçen çarşamba günü yeni patrik seçimi düzenleme kararı aldığı, fakat Türk Hükümeti’nin bu seçimlere izin vermemesinin ihtimal dahilinde olduğu değerlendirmesi yapılıyor. Artyom Erkanyan imzasıyla yayımlanan makalede, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan’a birkaç kez suikast teşebbüsünde bulunulduğu ileri sürülerek, bunun sonucunda Patrik Mutafyan’ın 2007 yılında rahatsızlandığı ve o tarihtgen beri bilincini kaybettiği, bu nedenle, o tarihten bu yana fiilen görevini yapamaz durumda olduğu belirtildi. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop Mutafyan’ın rahatsızlığı nedeniyle 2009 yılından beri ona Aram Ateşyan’ın vekalet ettiği ve Ateşyan’ın, Türk Hükümeti’nin desteğine tamamen bağımlı durumda olduğu, bu nedenle Türk Hükümeti’nin istekleri doğrultusunda icraatta bulunduğu ifade edildi. Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’nde patrik seçimlerinin 1961 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun kabul ettiği bir kararnameyle düzenlendiğini ve bu kararnamenin patrik seçim sürecini Türk makamlarının denetimine bıraktığının dile getirildiği makalede, Türkiye’de hem Bakanlar Kurulu’nun, hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Ermeni cemaati arasında patlak veren bölünmelerden ustaca yararlanarak bu grupları birbirine düşürdüğü, diğer taraftan da Türkiye Ermeni toplumunun, kendi hatalarıyla, Türk makamlarının “böl-yönet politikasını kolaylaştırdığı ileri sürüldü. Makalede, Patrikhane Ruhani Kurulu’nun yeni patrik seçimleri yapılması kararının da Türk Hükümeti’nin onayından geçmesinin şüpheli olduğu savunuldu.

Yorumlar kapatıldı.